Информационен център на Министерство на oтбраната

Удължиха с 5 дни примирието в Судан, на много места в страната боевете продължават

Армията на Судан призова всеки годен да носи оръжие, включително и младежите, срещу паравоенните сили

С още 5 дни се удължава временното примирие между враждуващите фракции в Судан. Това съобщиха посредниците в диалога между тях – САЩ и Саудитска Арабия.

Медиаторите в преговорите между Суданската армия и Силите за бърза подкрепа, които в момента си оспорват контрола над африканската държава, приветстваха съгласието между враждуващите страни да удължат подписаното на 20 май спорзумение за временно прекратяване на огъня.

Макар и често нарушавано, примирието все пак позволи да се предостави хуманитарна помощ за цивилното население и да се възстановят основни услуги от първа необходимост, коментираха от Вашингтон и Рияд. Удължаването му ще позволи да се помогне на още хора, посочват от ООН и припомнят, че 25 млн. души или над половината от населението на Судан, се нуждаят от хуманирарна подкрепа и защита.

Припомняме, че далеч преди крайния срок на примирието стана ясно, че боевете съвсем не са прекратени и на много места продължава да се стреля. Съобщава се за сериозни нарушения от страна и на двете враждуващи фракции, като и армията, и паравоенните Сили за бърза подкрепа са в готовност за по-нататъшна ескалация на конфликта и възстановяване на пълномащабните бойни действия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top