Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО е убеден, че Швеция ще се присъедини към Алианса

[post-views]
Столтенберг: Войната на Русия в Украйна не върви по план

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази убеденост, че Швеция ще се присъедини към Алианса, предаде Франс прес.

„Напълно съм убеден, че Швеция ще стане член на НАТО, пълноправен член“, заяви той на кръгла маса в Осло, където днес се състои неформална среща на външните министри на страните от НАТО.

АФП отбелязва, че Столтенберг е казал това на втория ден след преизбирането на турския президент Реджеп Ердоган, който досега блокираше тази кандидатура. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които още не са ратифицирали присъединяването на Швеция. Финландия стана 31-ия член на Алианса на 4 април.

Ердоган, който беше преизбран за нов петгодишен мандат в неделя, блокира шведската кандидатура, като обвинява Стокхолм, че дава подслон на турски опозиционери, свързани със забранени кюрдски екстремистки организации.

Ще разговарям „с Анкара и с президента Ердоган, за да помогнем на този процес да върви възможно най-бързо“, увери Столтенберг. Той подчерта, че Швеция вече е стигнала много далеч в подготовката за присъединяването си към НАТО.

„От миналата есен смятам, че присъединяването на Швеция трябваше вече да бъде ратифицирано и все още съм на това мнение. Когато 31 страни трябва да постигнат консенсус обаче, това без съмнение отнема малко повече време, отколкото бих искал, затова работим по въпроса“, добави той.

Очаква се въпросът за присъединяването на Швеция да бъде повдигнат отново на срещата на високо равнище във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани