Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайската мисия „Шънчжоу-16“ излетя към космическата станция

[post-views]
Китай изстреля спътник за дистанционно заснемане на Земята

Китай изпрати трима астронавти на космическата си станция „Тянгун“

Китай изпрати трима астронавти на космическата си станция „Тянгун“, като за първи път изпрати в космоса цивилен учен, предаде АФП.

Втората по големина икономика в света е инвестирала милиарди долари във военната си космическа програма, за да настигне САЩ и Русия.

Екипажът на „Шънчжоу-16“ излетя на върха на ракета „Лонг Марч 2F“ от Центъра за изстрелване на спътници „Джукуан“ в Северозападен Китай в 9:31 ч. (01:31 ч. по Гринуич), показа държавната телевизия.

Ръководител на мисията е командирът Дзин Хайпенг, който осъществява четвъртото си извънземно пътуване, както и инженерът Джу Янчжу и професорът от университета Бейхан Гуи Хайчао, първият китайски гражданин в космоса.

Тянгун е перлата в короната на китайската космическа програма, в рамките на която Китай изведе роботизирани роувъри на Марс и Луната и стана третата страна, която изведе хора в орбита.

Това е първата мисия до космическата станция „Тянгун“, откакто тя е навлязла в етапа на „приложение и развитие“, заяви Пекин.

След като влезе в орбита, „Шънчжоу-16“ ще се скачи с основния модул на космическата станция „Тианхе“, преди екипажът да се срещне с трима свои колеги от предишния пилотиран полет „Шънчжоу-15“, които са на космическата станция от шест месеца и ще се върнат на Земята през следващите дни.

Мисията ще проведе широкомащабни експерименти в орбита… в областта на изучаването на нови квантови явления, високоточни космически времево-честотни системи, проверката на общата теория на относителността и произхода на живота.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани