Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 30 май 1966 г. от Кейп Канаверал е изстрелян космическият апарат „Сървейър 1“, който извършва меко кацане на Луната в Океана на бурите

[post-views]
Продават на търг лунния прах, събран от Нийл Армстронг

На 30 май 1966 г. от Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ, към Луната е изстрелян американският космически апарат „Сървейър 1“. На 2 юни  апаратът извършва меко кацане на Луната в Океана на бурите и става първият американски апарат от едноименната изследователска програма, кацнал на Луната, само четири месеца след прилуняването на съветския апарат „Луна 9“. Програмата „Сървейър“ е ръководена от лабораторията за реактивни двигатели към Националното управление за аеронавтика и космически изследвания (НАСА), а апаратът е проектиран и произведен от „Хюз еъркрафт“. На борда си има две телевизионни камери, благодарение на които заснема и изпраща на Земята общо 11 237 снимки от повърхността на Луната. Връзката със земята се запазва до 7 януари 1967 г. Благодарение на данните, събрани от спускаемия апарат „Сървейър 1“, НАСА е в състояние да планира и да изпрати хора на Луната през следващите години.

БТА пише:

Полетът на „Сървейър“

Кейп Кенеди, 31 май 1966 г. /Ройтер/  Американският телевизионен робот „Сървейър“, ориентирайки се по Слънцето и една ярка звезда, след няколко часа опасения за успеха на мисията му се насочи към Луната днес.

Въпреки че съобщителната система показа известни дефекти и това значително намали надеждите, че Съединените щати ще успеят от първия път да осъществят меко кацане на Луната, по-късно официални лица заявиха, че главната антена на космическия кораб работи задоволително, макар и да не се е разгърнала изцяло.

Отговорникът за изпълнението на проекта „Сървейър“ заяви след няколко часа анализиране на радиосигналите, че космическият кораб има всички шансове да извърши успешно мисията си.

Руският космически кораб „Луна-9“ осъществи меко кацане на Луната през февруари след поне пет други неуспешни съветски опити. Преди изстрелването на „Сървейър“ американските официални лице заявиха, че шансовете за успех на проекта са 1:4.

Специален представител заяви: „Сървейър“ се движи спокойно в космическото пространство, като се ориентира по Слънцето и звездата Канопус. Непрекъснато получаваме информация за полета“.

Уверените съобщения за хода на полета рязко контрастират с изразените опасения, че космическият кораб вероятно не ще бъде в състояние да изпълни мисията си, тъй като една от двете му антени не се разтвори след изстрелването.

***

„Сьрвейьр-1“ продължава полета си

Ню Йорк, 1 юни 1966 г. /ТАСС/ Американският космически апарат „Сървейър-1“, изстрелян на 30 май със задача да извърши меко кацане на Луната, продължава успешно полета си, съобщават информационните агенции от станцията за следене на полета и връзки в Пасадена /щат Калифорния/. След направената вчера по команда от Земята корекция на траекторията на полета бяха обявени уточнените лунни координати на мястото на предполагаемото кацане на апарата. Цялата апаратура на „Сървейър-1“ работи нормално и ние имаме всички основания за оптимизъм, заяви вчера ръководителят на програмата Робърт Паркс.

Според проектните данни „Сървейър-1“ трябва да избърши меко кацане в 2 часа, 17 минути и 34 секунди местно време през нощта на 1 срещу 2 юни.

***

Успешно прилуняване на „Сървейър“

Ню Йорк, 2 юни 1966 г. /БТА/ Както съобщава агенция „Ройтер“ от Кейп Кенеди, тази сутрин в 6 ч. и 17 мин. по Гринвич американският космически кораб „Сървейър“ е извършил сполучливо меко кацане в Океана на бурите на лунната повърхност. Незабавно след кацането „Сървейър“ е започнал да изпраща към Земята радиотелеметрични сигнали. Американският космически кораб се е прилунил на 16 км от предвидения район.

***

Първите снимки от „Сървейър“

Ню Йорк, 2 юни 1966 г. /ТАСС/ Днес американският космически апарат „Сьрвейър-1“, изстрелян на 30 май, кацна меко на Луната. Както съобщиха от Пасадена, „Сървейър“ е изпълнил всички команди от Земята и след кацането е предал първите телеметрични данни. Преди „Сървейър“ да кацне на лунната повърхност по сигнал от Земята са били включени спирачните му двигатели, с помощта на които скоростта на движението в момента на прилуняването достигнала 3 мили в час.

„Сървейър“ представлява сложен космически апарат, тежък 987 кг. Той е снабден с апаратура за приемане и предаване и с телевизионни камери. Както бе заявено в Пасадена, „Сървейър“ е кацнал в района на Океана на бурите. Предполага се, че апаратът ще функционира 12-13 дни.

Тридесет и пет минути след кацането си на Луната „Сървейър“ изпратил на Земята първата снимка, която беше предадена от телевизионните станции на САЩ. На телевизионната снимка се виждат шасито на „Сървейър“ и малка част от лунната повърхност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани