Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Харкан и Пейч почетохме паметта на над 1500 български воини, загинали в Дравската епопея

[post-views]

За опазване на националната ни памет почетният консул на България в Унгария д-р Йордан Бочков бе награден с плакет и грамота от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Отличието връчи началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

След Ниш и Вуковар военноисторическият поход на курсанти от НВУ и ветерани от Втората световна война стигна до Пейч и Харкан в Унгария. На възпоменателни церемонии, организирани от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), почетохме героите от Дравската епопея, останали завинаги в унгарската земя, спасявайки Европа от хитлерофашизма.

На някогашния булевард „Първа българска армия“ (сега Шиклошки булевард) над градското гробище в Пейч  почиват тленните останки на 110 първоармейци, преобладаващата част от които са от 57-и пехотен Драмски полк, 58-и пехотен Гюмюрджински полк и 59-и пехотен Пирински полк на 16-а пехотна Беломорска дивизия, а така също и от 41-ви пехотен полк на 11-а пехотна дивизия. Курсантите, водени от началника на НВУ “Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и представителите на СВВБ със заместник-председателя полковник от запаса Петър Пандурски се поклониха на всеки от 33-те гроба и поставиха венци и цветя. Те бяха приветствани от заместник-кметът на Пейч Зак Габор, който подчерта приноса на Първа българска армия за успеха на водените в този район боеве. С призив да пазим паметта на нашите герои се обърна в словото си военният и военновъздушният ни аташе полковник Йоан Павлов. Гробът на свой съселянин от с. Драгомирово офицерски кандидат Йосиф Ирониев откри курсант старши сержант Стефани Ганкова и положи червени карамфили.

В българското военно гробище край Харкан са погребани над 1400 български военнослужещи. То е издигнато от унгарския народ като израз на признателност за проявения героизъм от българите при Дравската операция, наричана още Дравска епопея и е открито официално на 23 септември 1956 г. Преобладаващата част от българските бойци и командири, погребани в Харкан,  са от 11-и пехотен Сливенски полк, 24-и пехотен Черноморски полк и 29-и пехотен Ямболски полк на 3-а пехотна Балканска дивизия и придадените към нея поделения, както и от 57-и пехотен Драмски полк, 58-и пехотен Гюмюрджински полк и 59-и пехотен Пирински полк на 16-а пехотна Беломорска дивизия, а така също и от 41-ви пехотен полк на 11-а пехотна дивизия. По-голямата част загиват в най-голямата офанзива през март 1945 г.

Възпоменателната церемония бе организирана съвместно с военното министерство на Унгария и местната власт. На паметното място дойдоха Сергей Тасев – пълномощен министър в посолството ни в Будапеща, почетният ни консул д-р Йордан Бочков, заместник-директорът на дирекция „Военни гробове  и памет за героите в Института за военна история и музеи на МО на Унгария д-р Андор Биро, заместник-кметовете на Харкан Ева Довид Хошуне и Ференц Ремерт и представители на българските общности. Наш дълг е да пазим родовата си памет и да я попълваме частица по частица, подчерта бригаден генерал Иван Маламов. С поклон пред ветераните и тези, които загинаха, за да сме свободни днес, завърши словото си полковник Йоан Павлов. Българските войници влязоха в Харкан преди 78 години с унгарски песни на уста, припомни заместник-кметът Ева Довид Хошуне. Впечатляваща бе речта за българския боен дух на подполковник от запаса Николай Калев, председател на Областната организация на СВВБ в Шумен.  Специални поздравления получаваха ветераните от Втората световна война Мария Стоянова, Любен Ризов, Тодор Андонов и Иван Караджов. Венците и цветята от името на посолството ни, на министъра на отбраната Димитър Стоянов, на Министерството на отбраната и Въоръжените сили на домакините, на местната власт и българското самоуправление бяха поднесени от военнослужещи от Унгарската армия и курсанти от Българската армия. Заупокойно панихида за загиналите отслужи отец Станчо от БПЦ в Унгария.

Много от членовете на българската делегация се поклониха на гробовете на свои родственици. Един от тях бе полковник от запаса Красимир Вълев, председател на Областната организация на СВВБ в Ямбол. По оградата на гробищния парк има десетки паметни плочи от общини, училища и близки на загиналите. Най-новата е от Община Сливен, поставена на 9 май т.г. На нея цветя постави председателят на Областната организация на СВВБ в Сливен полковник от запаса Божидар Борденяшки.

След възпоменателната церемония бригаден генерал Иван Маламов връчи на почетния ни консул д-р Йордан Бочков плакет и грамота от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов за проявена инициативност по опазване на българските военни гробища и националната ни памет  Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за активна военно-патриотична дейност с награден знак „За признателност“ и грамоти бяха удостоени посланикът ни Христо Полендаков, председателят на Българското самоуправление в Будапеща Петър Бочков, военният и военновъздушен аташе полковник Йоан Павлов и Бахгет Искандер – фотограф-художник, автор на изложбата „Ветерани“.  Отличията връчи полковник от запаса Петър Пандурски.

*

От 6 до 19 март Първа българска армия провежда Дравската отбранителна операция. Тя е част от Балатонската операция на 3-ти украински фронт за отразяване на немското настъпление в района на езерото Балатон, р. Драва и р. Дунав. Първа българска армия има задача да отбранява 120-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по р. Драва до Торянц и да не допусне извършване на пробив от противника. Полосата за отбрана е разделена на два участъка – Западен, който се отбранява от 3-ти корпус под командването на генерал Тодор Тошев (8-а, 10-а и 12-а пехотна дивизия) и Южен, отбраняван от 4-ти корпус под командването на генерал Стоян Трендафилов (3-та и 11-а пехотна дивизия). На Западния участък противникът съсредоточава 2-ра танкова армия, а на южния – 91-ви армейски корпус. На 6 март в 1, 20 ч. германските войски форсират р. Драва и настъпват в направление на Долни Михоляц – Харкан. Започват ожесточени кръвопролитни боеве в участъка на 4-ти корпус. До 11 март 3-та и 11-а пехотна дивизия заедно със 133-ти съветски корпус водят бойни действия за спиране на противниковото настъпление. На 12 март в бойните действия е включен вторият ешелон на армията – 16-а пехотна дивизия. Българските и съветските части преминават в решително контранастъпление, овладяват селата Драва Чехи, Драва Соболч и Драва Полконя, форсират канала Фекетевис и до 19 март излизат на р. Драва като възстановяват целостта на отбраната. В участъка на 3-ти корпус особено ожесточени боеве се водят при Яко, Чекел и Сабаш, където от 6 до 12 март 10-а и 12-а пехотна дивизия заедно с 299-а съветска дивизия отразяват опитите на 2-ра танкова армия да пробие отбраната. В продължилите 14 денонощия боеве 1-ва българска армия губи 6850 убити, ранени и безследно изчезнали войници и офицери, написали с кръвта си героичната Дравска епопея.

През май 2022 г. курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ се включиха във възстановката на Дравската операция. Бъдещите офицери пресъздадоха битката от март 1945 г. заедно с реконструктори от цялата страна, сред които и търновци, и гости от Румъния, които се събраха край Пловдив. Търновските курсанти участваха с униформи, шити в Националния военен университет и с пушки Манлихер. Организатор на възстановката бяха Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ със съдействието на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Избрани