Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С провал завърши опита на Северна Корея да изстреля сателит

[post-views]
Северна Корея повишава бойната си готовност, с учения ще подготвя армията си за водене на война

Северна Корея не успя да изведе първия си военно-разузнавателен сателит около земната орбита. За провала съобщи държавната севернокорейска информационна агенция, като допълни, че причина за неуспеха е авария в един от двигателите на ракета-носител.

Това е шестият опит на Севера Корея да изведе сателит около ниска земна орбита и първия от 2016г на сам. Новата ракета за изстрелване на спътници „Чолима -1“ претърпя провал, поради нестабилност в двигателя и горивната система, става ясно от официалното съобщение на Корейската централна информационна агенция.

Часове след неуспеха южнокорейските военни обявиха, че са успели да извадят от морето отломки от ракета, като разпространиха снимки.

Пускът във вторник вечерта българско време принуди властите в Южна Корея и Япония да обявят тревога и частична евакуация, която в последствие беше отменена.

Припомням, че Северна Корея след като обяви, че планира да изстреля сателит, Токио постави в готовност противовъздушните сили и предупреди, че е готов да свали всеки обект, който би застрашил територията на страната.

Независимо от твърденията на Пхенян, че космическата му програма има изцяло мирни цели, международната общност я смята за параван за амбиции на страната да се сдобие с по-мощни ракети, които освен за извеждането на сателити, могат да се използват и за военни цели.

Затова и Япония, Южна Корея, САЩ и ООН осъдиха последния ракетен пуск на Пхенян, като провокация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани