Информационен център на Министерство на oтбраната

Изложба “Разруха по Рихтер” по повод 110 г. от катастрофалното земетресение в Горна Оряховица

Изложба "Разруха по Рихтер" по повод 110 г. от катастрофалното земетресение в Горна Оряховица

Историческият музей в Горна Оряховица почита днес с фотодокументалната изложба “Разруха по Рихтер” 110-ата годишнина от катастрофалното земетресение, унищожило града и околностите през 1913 година. 

Земетресението започва в 11,34 часа на 1 юни 1913 година. За две седмици 79 труса унищожават близо 90 на сто от сградите в Горна Оряховица, където е бил епицентърът. Последствията от злощастното събитие са запечатани в стотици стари снимки и пощенски картички, съхранени в архивите на Историческия музей – Горна Оряховица, които представяме в мащабна изложба, разказа музейният директор Пламен Мадемов.

Съпътстваща експозиция представя музеят в Стрелча, която е посветена на д-р Стайко Стайков, един от основоположниците на сеизмологията у нас. Той прави значително изследване на Горнооряховското земетресение от 1913 г. и с резултатите от своята работа полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас.

В Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”  днес се открива изложба в чест на Ботев. Експозицията е озаглавена “Документи, извори, истини – книжовно-документалното наследство на Христо Ботев в Националната библиотека” и е разположена в западното фоайе. Документи, старопечатни книги, снимков и графичен материал представят важни етапи от живота и дейността на българския революционер.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top