Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската политическа общност се събира за втората си среща в Молдова

[post-views]
Европейската политическа общност се събира за втората си среща в Молдова

В Молдова започна срещата на върха на Европейската политическа общност, на която участват ръководили и представили на 47 държави. Сред тях е българския президент Румен Радев, който в рамките на форума ще участва в кръгла маса на тема енергетика, както и ще проведе двустранни срещи с лидери на редица европейски държави. Сред участниците на форума е и украинският президент Володимир Зеленски.

Това е втората среща на страните от ЕПО, като в сигурността ма събитие се включи и НАТО, след като Алианса потвърди, че временно поема охраната на въздушното пространство на Молдова.

В дневния ред на европейските лидери се очакват да влязат редица стратегически въпроси, свързани с енергийната и кибер сигурност, както и миграцията.

Очаквано  в центъра на разговорите ще е войната в Украйна, която разклати из основни архитектурата на европейската сигурност и изправи страните на Стария континент пред редица предизвикателства.

Напрежението между етническите сърби и Северно Косово също ще влезе в дневния ред на европейските, които ще търсят начин да тушират напрежението, заради което НАТО изпрати допълнително 700 военнослужещи в страната.

След първата среща на ЕПО в Прага миналата година,  форумът се превърна в платформа за диалог, на който европейските лидери обсъждат решения на най-неотложните проблеми на Европа, коментират международните медии.

Наред с това сред основните цели на инициативата е разширяването на сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Великобритания и Кавказките държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани