Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След резолюция на ЕП Унгария може да загуби правото си на председателство на ЕС

[post-views]
Унгария гласува днес на парламентарни избори

Унгария може да загуби правото си на ротационното председателство на ЕС, заради невъзможността да изпълни надеждно задачите си. Това се казва в необвързваща резолюция на ЕП, според която правителството на премиера Виктор Орбан продължава да подкопава основните ценности на ЕС.

Резолюцията срещу Унгария, която трябва да поеме ротационното председателството на ЕС на 1 юли 2024г беше приета с голямо мнозинство в ЕП. Тя беше подкрепена с 442 гласа, като против нея се обявиха 144 депутата, а 33 гласуваха въздържал се.

В нея се посочва, че унгарското правителство задълбочава целенасочените и систематичните си усилия да подкопава ценностите на ЕС, независимо, че срещу страната е задействана наказателна процедура за това.

Повод за приемането на резолюцията стана опасенията на ЕП, че управляващата крайно-дясна партия Фидез, ще продължава да провежда кампании срещу ЕС, с цел да отклонят вниманието от неспазването на европейските ценности и системната корупция.

Членовете на ЕП настояват правителството да приведе и изборите в съответствие с международните стандарти, особено в светлината на предстоящите европейски избори през 2024 г.

Припомням, че миналото лято ЕК активира наказателна процедура срещу Унгария, заради пренебрегването на основните европейски закони на икономическия блок.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани