Информационен център на Министерство на oтбраната

Първа книга за японски пилот-герой

Първа книга за японски пилот-герой

В навечерието на Панаира на книгата известният военен историк и автор проф. полковник о.з. Димитър Недялков представи първата на нашия книжен небосклон японска авиаторска книга – „Самурай!“. Това са спомените на японския пилот от Втората световна война Сабуро Сакаи. Той се превръща в най-известния пилот изтребител от войната, който в една от битките се прибира полумъртъв, след като тялото му е пронизано от шрапнели, а главата му – от два картечни куршума, 7,62-мм калибър. Полусляп, в полусъзнание той лети над 600 мили, за да се завърне успешно в базата. След операция без упойка на окото, вече с едно око, той отново се качва в кабината на самолета и продължава да се бие с американците на тихоокеанския театър на бойните действия.

„В книгата има уроци за цялото човечеството, защото войните са най-тежкото изпитание за човечеството. Ние действаме разумно по презумпция, когато четем тези уроци и си правим изводи“, каза проф. Недялков на откриването на книгата.

„Духът на японеца е да не търпи загуба и поражение, желанието на младите хора е с цената на живота си да постигнат тази победа. В книгата много добре е описана границата, включително и духовна, защото и преди създаването на формированията камикадзе е имало такива проявления. И Сабуро Сакаи участва в подобно събитие. Само той и неговият воден остават живи, след като им е заповядано с цялата група да нанесе удар и да унищожи противника с цената на собствените животи. Тези хора се сблъскват с подобни абсурдни заповеди, които се отдават от техните командири, които знаят, че заповедта е абсурдна. Сакаи много точно описва тези емоции, душевни терзания на човек, който е изпратен да умре на всяка цена за една измислена кауза, предварително обречена задача, в която всички знаят, че ще загинат и няма да постигнат нищо. Когато се връщат в базата и очакват да бъдат сурово наказани, всъщност командирите се отнасят към тях като към герои – като хора, взели правилните решения въпреки абсурдните заповеди. Този катарзис, описан от един пилот, е изключително ценно творение. Говорим за нещо много различно като характер, морал и мироглед“, разказа усещането за книгата си проф. Недялков. Представянето в Централния военен клуб бе организирано от Фондация „Български ВВС“, „Българска Авиационна асоциация“ и издателство „Еделвайс“.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top