Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Книгата-албум „Царица Роза“ ще бъде представена на 3 юни в Музея на розата в Казанлък

[post-views]

Книгата-албум
Книгата-албум „Царица Роза“ ще бъде представена на 3 юни в Музея на розата в Казанлък

Книгата-албум „Царица Роза“ ще бъде представена в Музея на розата на 3 юни, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Тя е в тираж от хиляда броя, а в нея са събрани емоциите и личните спомени на всички носителки на короната в Казанлък и техните подгласнички.

Изданието разказва и за историята на престижния конкурс, патентован от Община Казанлък, посочват от администрацията. Представена е и историята на роклите на носителките на титлата, както и техните международни посещения. 

Албумът е осъществен със съдействието на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, който се свърза с всички царици и техните подгласнички, много от които приеха поканата да присъстват на представянето на книгата и на шествието в кулминационните дни на Празника на розата 4 юни.

Любопитна подробност е, че през 1977 Казанлък не избира царица, няма и празник, посочват още от общинския пресцентър. Причината е тежкото земетресение в Свищов. Всички събрани за празника средства, които традиционно са дарения от местния бизнес, са изпратени за справяне с щетите в Свищов, а на следващата година в Казанлък е организиран Празник на розата, но не е ясна причината, поради която не е избрана Царица Роза. За това разказва на страниците на книгата един от големите меценати в града Росен Георгиев, дългогодишен директор на “Българска роза”, цитиран от пресцентъра.

Както БТА съобщи, на 19 май т.г. в Казанлък беше избрана 55-ата Царица Роза на Казанлък. Това е Кристина Попова, а нейни подгласнички са Нона Ангелова и Дебора Маркова. Церемонията по коронясване на царицата ще се състои тази вечер на централния площад „Севтополис“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани