Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майор Даниел Маринов: Наши роти подготвиха полигоните за ученията

[post-views]
Майор Даниел Маринов: Наши роти подготвиха полигоните за ученията

Дейността на инженерните специалисти е многостранна, твърди новоназначеният командир на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк

Майор Даниел Маринов: Наши роти подготвиха полигоните за ученията
Майор Даниел Маринов: Наши роти подготвиха полигоните за ученията

Майор Даниел Маринов е роден на 19 юни 1975 г. в Свищов. Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 1999 г. със специалност „Инженерни войски“ – „Пътностроителни и специални машини“, и Военна академия „Георги С. Раковски“ през 2018 г. Първата му офицерска длъжност е командир на разузнавателен взвод в 55-а инженерно-сапьорна бригада, сега – 55-и инженерен полк. В това формирование е бил  началник на отделение „Тактическо“ в инженерно-сапьорен батальон, командир на щабна рота и началник на отделение „Разузнаване“ в щаба на полка.

Участвал е в три мисии зад граница – в Косово, с инженерен взвод, в Ирак с 4-ти пехотен батальон и в Афганистан в тимовете за съветване на Афганистанската армия.

От 1 юли 2021 г. майор Даниел Маринов е назначен за началник на щаба на 91-ви инженерен батальон в Пловдив от състава на 55-и полк – Белене. А от 3 май т.г. е командир на 91-ви батальон.

– Господин майор, как приемате новата ви длъжност, а и предстоящото ви повишаване в звание?

– Приемам назначението като признание за досегашната ми военна служба, а същевременно – и като голяма отговорност. Запознат съм с дейността на батальона, тъй като близо две години съм бил негов началник-щаб. Идвал съм в района в Пловдив през годините като офицер от 55-и полк, в чийто състав е инженерният батальон.

– На какви принципи сте останали верен през военната ви служба?

– През целия досегашен период на службата ми съм бил отдаден към армията и съм изпълнявал всички поставени ми задачи. Стремял съм се винаги да се отнасям с уважение към подчинените ми, към колегите ми, към по-старшите и моите командири и началници.

– Има ли командири и началници, от които сте се учили през годините?

– Мога да кажа, че по време на службата съм се учил от подполковник Серьожа Игнатов и майор Таско Тасков. За пример са ми били също подполковник Иван Стоянов и сегашният командир на полка полковник Петко Петков. Но като цяло, най-много знания съм придобил от доскорошния командир на полка полковник Иван Тишков, който вече премина в резерва. Той беше заместник-началник на щаба, заместник-командир на полка и негов командир.

–       Роти от 91-ви батальон участваха в подготовки и учения на „Ново село“ и „Корен“. Как се справиха със задачите си вашите подчинени?

–  Наши роти подготвиха полигоните за сега провеждащите се международни учения. На полигон „Корен“ инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов изкопа окопи за бойните машини „Гардиън“ и „Командо селект“, положи метална спирала тип „Бруно“, възстанови и прокара колонни пътища. Бях на полигона и съм доволен от това, което свършиха капитан Даниел Стоянов, командирът на взвод лейтенант Глория Пазийска, сержантите и войниците. По същото време, от 10 до 19 май, сходни задачи на полигон „Ново село“ изпълни  инженерната рота за вертикални конструкции с командир капитан Недялко Бончев. Нейните действия наблюдаваше и контролираше заместник-командирът на батальона майор Радостин Тенев. Мога да заявя, че двете роти изпълниха задачите си на сто процента.

– Какви са ви впечатленията от лейтенантите, които идват при вас след завършването на НВУ „Васил Левски“? Достатъчна ли е тяхната практическа подготовка като инженерни специалисти?

– Дейността на инженерните специалисти е многостранна и практическите умения се придобиват предимно във военните формирования. След завършването на НВУ „Васил Левски“ лейтенантите преминават триседмичен модул. Обучават се допълнително в 61-ва Стрямска бригада, имат и практически занятия в 55-и инженерен полк в Белене. Много е важно младите офицери да се самообучават, по-опитните техни командири да им помагат, да ги напътстват каква литература да ползват като методика и пособия. И по този начин няма да имат проблеми с подготовката. Виждам, че тези лейтенанти, които дойдоха в последните години при нас, бързо навлизат в дейността си като инженерни специалисти.

– Доколко батальонът е окомплектован с офицери, сержанти и войници?

– С войници и сержанти сме попълнени и нямаме проблеми. Малък е некомплектът с офицери, очаквам през тази година да приемем нови лейтенанти. Надявам се да има и попълнения по регистъра.

– В какво състояние е инженерната техника?

– Имаме по-стара инженерна техника, която се нуждае от ремонт, но постъпва и нова. Например миналата година приехме напълно съвременна пътно-строителна техника.

– Изпълнявате ли и задълженията си към многонационалната бригада „Югоизточна Европа“?

– Да, ние поддържаме инженерно формирование към многонационалната бригада „Югоизточна Европа“. През декември миналата година на инспекция при нас бе група от тази бригада, водена от нейния командир бригаден генерал Евангелос Митруцикос. 

– Какви учения от началото на годината имахте в батальона?

– През февруари, в зимни условия, премина едно полево лагерно обучение и тактико-специално учение на инженерната рота за хоризонтални конструкции. Както вече стана въпрос, наскоро на полигоните „Ново село“ и „Корен“ се състояха учения на инженерната рота за обща поддръжка и инженерната рота за вертикални конструкции.

– Какво по-важно предстои в следващите месеци?

– През юни предстои участие на наши военнослужещи в учение в Румъния на Многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка на логистиката (IEL MILU) заедно с представители на Грузия, Румъния и Хърватия. В края на септември на полигон „Корен“ ще проведем батальонното ни тактико-специално учение.

– Успявате ли да поддържате в добро състояние може би един от най-благоустроените райони в армията?

–       Районът на батальона е изграждан преди години. В него  са запазени паметници, скулптури, пана… Идвал съм тук още като беше полк, след това – на командно-щабно учение на батальона като член на Комисията за провеждане на изпити за класна специалност… Успяваме да поддържаме района в добър вид, той е разпределен между ротите и те се грижат за него. В района се намира и параклисът „Свети Георги Победоносец”, открит през 2001 г. в чест на първата годишнина от създаването на формированието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани