Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме Денят на Ботев с представителни части

[post-views]

Представителни военни подразделения на Българската армия провеждат военни ритуали на 1 и 2 юни, с които почитат паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848–1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Тържествената проверка (заря), посветена на 147-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев, по традиция е във Враца. В нея участваха военнослужещи от 10-и механизиран батальон – Враца, и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

В родния град на Христо Ботев Калофер също се проведе тържествената проверка (заря) от военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. На самия 2 юни в Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград, и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Тържествени проверки (заря) ще се проведат в с. Скравена, Община Ботевград (с участието на военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград, и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски); в Павел баня (с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово), в Елин Пелин (с участието на военнослужещи от 38-и батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево, и от в. ф. 28860 – Горна Малина); в Първомай (с участието на представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен).

Най-ново

Виж още

Избрани