Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приключиха маневрите „Пирински страж 23“

[post-views]
Приключиха маневрите „Пирински страж 23“

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов инспектира действията на бойците и техните командири

Приключиха маневрите „Пирински страж 23“
Фото Николета РАЙДОВСКА

На учебния полигон „Корен“ вчера приключи батальонно-тактическото учение с международно участие под кодовото наименование „Пирински страж 23“. То е част от втората фаза на маневрите на пакта Defender 23 – Immediate Response 23. В тактическото учение с бойни стрелби участваха над 400 бойци от армиите на България, Гърция и Италия. От българска страна се включиха щабът на 3-то бригадно командване – Благоевград, щаб и формирования на Трети механизиран батальон в града, допълнени с личен състав от щаба, и формирования на Десети механизиран батальон във Враца, танкова рота от 61-ви танков батальон на ЦПС – Сливен, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк – Асеновград, щурмови самолети Су-25 от авиобаза Безмер, както и командният състав от НВУК „Чаралица“. Италианската армия беше представена от танков взвод, въоръжен с колесни бойни машини за огнева поддръжка „Кентавър“. Гръцката армия пък се включи в учението с танков взвод, танкове „Леопард2-A5“ и два ударни вертолета AН64 „Апачи“ от Сухопътните сили на Гърция.

Нашите бойци съвместно със съюзниците изпълниха успешно главната задача на учението – участието на механизиран батальон в контраатака за възстановяване на целостта на отбраната на механизираната бригада. Разбира се, учението с бойна стрелба бе планирано по условен сценарий, отчитащ съвременните военно-политически реалности.

Лично началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пристигна на полигон „Корен“, за да инспектира действията на бойците и техните командири. „Наблюдавахме много интензивно, динамично и добре организирано учение. Естествено, от вишката не може да се види всичко и най-вече предварителната подготовка, защото усилията на личния състав не са насочени само към демонстриране на бойни способности, а и към сглобяване на многонационалното формирование, прилагане на общи тактики, техники и процедури, за да се стигне до този ден, където демонстрирахме тези способности. Каква е разликата от предните учения? Бих казал, че ставаме все по-добри. Оперативната съвместимост е на ниво и съкращаваме сроковете. Българската армия е на своя пост, личният състав е мотивиран. На военностратегическо ниво ни се чува гласът в НАТО. Участваме активно във вземането на решенията и българската позиция и съображения се вземат предвид“, заяви военен № 1, след като се ръкува и поздрави участващи бойци и командири и от трите армии в „Пирински страж 23“. За да наблюдават зрелищните действия на общовойсковия бой на полигона, дойдоха още генерали от МО и БА, кметът на Хасково Станислав Дечев, областният управител Красимир Ангелов, висши представители на полицията от областта, както и кметовете на селата Книжовник, Криво поле и Малево.

Най-ново

Единична публикация

Избрани