Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ избегнаха фалит, Сенатът одобри повишаването на държавния дълг

[post-views]
Сенатът на САЩ гласува финансов закон, включващ мерки за границата и Украйна, но е малко вероятно той да влезе в сила

САЩ избегнаха фалит. След продължителни дебати горната камара на американския Конгрес –Сенатът одобри закона, който позволява да се повиши тавана на държавния дълг без което страната имаше вероятност да изпадне в неплатежоспособност, предават световните информационни агенции.

Законът беше подкрепен с 63 гласа „за“ и 36 „против“ в Сената, след като републиканци и демократи, все пак успяха да постигнат консенсус.

За да влезе в сила документът се нуждае и от подписа на президента Джо Байдън, който малко след гласуването заяви, че това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ.

Пробивът в Конгреса за повишаването на тавана на държавния дълг е успех за Байдън, защото независимо от твърдата съпротива на републиканците, той все пак успя да ги обедини около себе си.

Сред основните различия между двете партии се оказаха намаляването на разходите за отбрана,  за сметка на социалните политики предложени от президента Байдън и демократите.

Това не е първият път в който САЩ са изправени пред фалит, като през 2016г заради подобни спорове, федералното правителство беше принудено да изпрати в неплатен отпуск десетки хиляди държавни служители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани