Информационен център на Министерство на oтбраната

СКСО спечели турнира „Warrior Chalenge“

От 29 до 31 май на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ се проведе международният военен турнир „Warrior Chalenge“. Той бе част от събитията за отбелязване на 30-годишнината от основаването на програмата за партньорство на Министерството на отбраната на България с Националната гвардия на щата Тенеси.

Във военното състезание взеха участие военнослужещи от шест отбора: на Сухопътните войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Националната гвардия на щата Тенеси (САЩ) и многонационалната батальонна бойна група. Отборите бяха съставени от по четирима военнослужещи, като за втория състезателен ден всеки беше оборудван с 20 кг раница и въоръжение.

През първия ден се проведе стрелково състезание по тактическа стрелба с три вида оръжие – автомат, картечница и пистолет, включващо пет различни стрелкови сценария по правилата на Държавния военен шампионат. На следващия ден се състоя военен многобой, чиято цел бе демонстриране на умения, качества и възможности на военнослужещите в състезателно темпо. Той представлява придвижване на група в състав от 4 човека на участък от местността. През това време трябва да се извърши ориентиране по карта, като се премине за най-кратко време през контролни точки, на които се преодолява препятствие, изпълняват се тактически задачи и се демонстрират физически и психически качества, способности и умения, необходими за всеки военнослужещ. Сред елементите на военния многобой са: военна топография за определяне на координати, ориентиране и движение по карта, хвърляне на ръчна граната, избутване на аварирал автомобил, оказване на медицинска помощ, преодоляване на водно препятствие и на препятствие по въже, задачи от алпийската подготовка и др.

Безапелационен победител в двете състезания от турнира стана отборът на СКСО. В стрелковото състезание при отборното класиране на второ и трето място се класираха съответно отборите на ВВС и на СВ.

Във военния многобой отборът на СКСО финишира за 5 часа и 56 минути, втори след него бе тимът на ВВС със 7 часа и 2 минути, а на трето място останаха представителите на ВМС с време 7 часа и 4 минути.

На 31 май заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и заместник-командващият на Националната гвардия на Тенеси бригаден генерал Майкъл Скейтс връчиха купите и медалите на класиралите се на първо, второ и трето място в турнира. На церемонията по награждаването присъстваха още директорът на дирекция „Операции и подготовка“ в МО бригаден генерал Станимир Йорданов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, командирът на многонационалната батальонна бойна група полковник Никола Абатиста, представители на посолството на САЩ в България, главните сержанти на Българската армия, СКСО, Сухопътни войски, Националната гвардия на щата Тенеси и на батальонната бойна група, представители на Министерството на отбраната и др. Генерал-майор Матеев поздрави участниците в турнира и им благодари за усилията, които са положили по време на двата състезателни дни, и изрази увереността си, че този турнир може да стане традиционен и на територията на България. Накрая военнослужещи от СКСО демонстрираха стрелкови техники и умения и извършиха статичен показ на въоръжение, снаряжение и техника.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top