Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Зайчино ореше вече има паметник на загиналите във войните

[post-views]
В Зайчино ореше вече има паметник на загиналите във войните

Той бе открит от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и г-н Ивалин Павлов – кметски наместник на село Зайчино ореше.

В Зайчино ореше вече има паметник на загиналите във войните
В Зайчино ореше вече има паметник на загиналите във войните

С военен ритуал, тържествено беше открит паметник на геройски загиналите в Балканските и Първата световна войни жители на село Зайчино ореше, община Нови пазар, съобщават от Военното окръжие в Шумен.

 Официални гости на събитието бяха проф. Христо Христов – областен управител на област Шумен, бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски“, генерал-лейтенант о.з. Димитър Илиев – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в министерството на отбраната, г-н Любомир Христов – кмет на Община Шумен, г-жа Ася Аспарухова – председател на Общински съвет Шумен, г-н Георги Георгиев – кмет на Община Нови пазар, г-н Иван Ганчев – председател на областния съвет на БСП, г-жа Милена Недева – кмет на Община Каспичан, г-н Веселин Василев -зам.-кмет на район Приморски Община Варна, г-жа Златина Таскова – зам.-кмет на Община Нови пазар, г-жа Айсел Руфад – зам.-кмет на Община Нови пазар, г-н Михаил Михайлов – председател на ОбС Нови пазар, г-н Калоян Хинчев – секретар на община Нови пазар,  полк. Дилян Димитров – декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” гр. Шумен, полковник Добромир Добрев – началник на гарнизон Шумен, подполковник Георги Георгиев – началник на Военно окръжие -Шумен, гости и жители на селото.

Паметникът бе открит от бригаден генерал Иван Маламов и г-н Ивалин Павлов – кметски наместник на село Зайчино ореше.

 „Днес, заставам смирен пред този паметник в прослава на дейността и делото, което са извършили тези 24 жители на село Зайчино ореше…вярвам, че това е пътя, всички ние да почитаме паметта на всички, допринесли за това да я има България днес“ – посочи бригаден генерал Маламов.

Свещеници от Шуменска духовна епархия отслужиха водосвет и заупокойна молитва в памет на загиналите във войните жители на новопазарското село Зайчино ореше.

Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя участваха курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ гр. Шумен на НВУ „Васил Левски“. Тържествената церемония се проведе под съпровода на духовия оркестър на Националния военен университет.

По време на събитието беше прочетен поздравителен адрес от името на министъра на отбраната -г-н Димитър Стоянов „Военните паметници са непреходен символ на национално самочувствие и гордост, и обединителен център около който всички ние заставаме единни и сплотени, защото паметта на загиналите български герои за национално освобождение и обединение е свята и трябва да се помни, тачи и предава от поколения на поколения…Военните паметници представляват и материално средство за славното ни минало и разказват за славните победи на Българската армия и нейната история, но са и свидетелство за многобройните свидни жертви и за признанието и преклонението ни пред тях“- се посочва в поздравителния адрес от министъра на отбраната.

В своето слово кметският наместник на селото г-н Павлов благодари на всички, които са допринесли за издигането на паметника и завърши с думите“ Днес, ние отдаваме заслужена почит към Вас, герои на село Зайчино ореше, герои на България“.

Идеята за създаването на паметник на  загиналите във войните 24 български герои от село Зайчино ореше се заражда през месец март миналата година. Тогава, на  общо събрание, жителите на селото избират инициативен комитет с председател г-н Величко Великов. В края на март 2022 г. Общинският съвет на Нови пазар одобрява изграждането на монумента и днес, той вече е факт.

Поздравления за инициативата, благодарности за всички, които са допринесли за нейното реализиране, за да се гордеем с историята си и да почитаме героите, отдали живота си за България!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани