Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Млади пилоти предизвикаха възторг в детските очи

[post-views]
Млади пилоти предизвикаха възторг в детските очи

Десетки тийнейджъри слушаха рева на турбовитлови двигатели, за да превърнат мечтата в професия.

Детски писъци на неистово възхищение огласиха пистата на летище Враждебна, където младите пилоти от 16-а авиобаза показаха майсторството си в кабините на транспортните самолети. Страхът, че самолетите минаваха само на 50 м от земята, се смени бързо с възторг в детските очи, когато с див и яростен рев витлата извеждаха машините нагоре и вдясно над хангарите на авиобазата.

„Ние сме пораснали деца, защото това, което правим – да летим, е това, което обичаме!“, каза капитан Николай Калайджиев, носител на два световни рекорда на „Гинес“, който бе помощник в машината „Спартан“ на командира си капитан Николай Георгиев. Преди тях упражнението заход по кръга на пределно ниска височина от 50 м с последващ набор на височина и десен завой бе изпълнено от самолет Л-410 с капитан Анатолий Емилов и старши лейтенант Стилиян Гавраилов, както и от PC-12 „Пилатус“, пилотиран от капитан Симеон Танев и капитан Петьо Петков.

Пред капитан Калайджиев стои замислен и слуша едно 13-годишно момче – Константин Методиев. Той е ученик в 7. клас в Американско-британската академия в Лозен. Мечтата му е да стане военен пилот. „Влизал съм в кабината на „МиГ-29“ в Граф Игнатиево, сега обиколих всички машини тук. Най-много ми хареса Л-410, макар да е малко тясно вътре. На фона на всички машини изпъква „Спартан“-ът с негови дигитализирани прибори и дисплеи“, казва Методиев. След това Косьо влиза в сивото продълговато в сравнение със спартана туловище на Ан-26. Сяда на пилотската седалка, а първото нещо, което го стряска, че има 4 лоста за управление на тягата. Веднага пита техника защо за два двигателя има 4 лоста. Въпросът става основа за дълъг „професионален разговор“ между техника и момчето. Накрая двамата си стискат ръцете – досущ като бъдещи колеги. Смеят се, когато се качват в „антиката“ Ан-2, който догодина става на 50 години. Там Косьо чува, че с тази машина освен че се пускат военни парашутисти, в земеделието сеят ориз. Преди да си тръгне, Косьо стиска здраво ръката на командира на авиобазата полковник Лазарин Лазаров и му благодари за емоцията. Следващата цел на Косьо е да се докосне до щурмоваците Су-25 в Безмер. До избора му дали да учи в Долна Митрополия има още време, но мечтата му от ден на ден добива плът и кръв.

Авиаторите,  техниците, персоналът по обслужване и поддръжка посрещнаха децата от 3 до 18 години с румени ябълки, вкусни малинови близалки и горещ черен чай. Най-малките фенове на авиацията бяха от 146-а ДГ „Звездица“ в Кремиковци и 89-а ДГ „Шарена дъга“ във Враждебна.

Деца рисуват „Мечтая да летя” на бетона в Безмер

Водна феерия от пожарния автомобил, награди за най-добрите рисунки с мото „Мечтая да летя” и истински излитания, както и рев на двигатели на СУ-25, хеликоптери „Блекхоук” и „Бел”-206 очароваха децата на авиобаза Безмер край Ямбол. Американските хеликоптери долетяха над базата, за да зарадват децата директно от провеждащото се в момента военно учение на полигона „Ново село”.

В Деня на детето военните формирования от Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан посрещнаха фенове на военната история и патриотизма. В района на военното формирование в с. Горна Малина бяха развърнати няколко учебни центъра за показ на стрелково оръжие, комуникационно-информационни средства, използвани в мисиите зад граница, автомобилни и комуникационни средства от състава на националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), реални и виртуални симулационни системи от Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Отворени бяха вратите на в. ф. 22980 – София, кв. „Горна баня”, а СКСО направиха статичен показ на въоръжение, снаряжение и техника за учениците от с. Труд, където се проведе „открит урок” от военнослужещи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани