Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подводният робот „Син кит“ изплува от секретността

[post-views]
Подводният робот „Син кит“ изплува от секретността

Израелската отбранителна индустрия най-сетне представи публично суперсекретната си голяма безпилотна подводница, наречена „Blue Whale“ („Син кит“), с тегло 5, 5 т. Подводницата успешно е преминала хиляди часове на изпитания. Тя събира разузнавателна информация за морски и крайбрежни цели, идентифицира морски мини.

Подводният безпилотен апарат „Син кит“ с кодово название  ELI-3325 е много „зряла“ разработка и производство на една автономна подводна система, способна да изпълнява широк спектър от задачи. Това заяви висш представител на израелската отбранителна индустрия. Подводницата е с електрическо задвижване, достига до скорост 14 км/ч и може да остане до 30 дни в морето. Акумулаторите й издържат 10 дни на активна работа. Дълга е 10, 9 м, има диаметър 1, 12 м. Предназначена е за специални операции, притежава антена за спътникова комуникация.

Подводницата е снабдена с телескопична мачта, подобна на перископа на големите подводници, висока няколко метра, на която са монтирани радарни и електрооптични системи за откриване на морски и крайбрежни цели. С помощта на сателитната комуникационна антена събраните данни могат да бъдат прехвърляни в реално време до командни пунктове навсякъде по света, в морето или на сушата.

Данните за откриване на подводници и провеждане на акустично разузнаване се извършва от сонари. Един такъв сонар, дълъг няколко десетки метра, се тегли от „Син кит“, а има и сонари, закрепени от двете страни на корпуса й. С помощта на сонарите подводницата може да регистрира и да картографира мини на морското дъно.

Специален сензорен комплект осигурява на подводницата възможност да плава под вода или в близост до морската повърхност. Подводният дрон открива както пилотирани, така и непилотирани подводници.

Военноморските сили по света все повече търсят безпилотни решения в морето, защото подводните заплахи се увеличават.

Безпилотният подводен апарат „Син кит“ може да се спусне на дъното на морето, може да остане скрит дълго време, като използва някои от сензорите си и събира разузнавателна информация. Когато е потопена подводницата, мачтата е затворена в специален контейнер, който защитава сензорите и оборудването. Интелигентен бордови контролер управлява работата и сензорите, комуникациите и енергийните ресурси, както и позволява на операторите да се съсредоточат върху мисията на подводницата.

Бойна амфибия развива над 100 км/ч

Военноморските сили на САЩ получават нова амфибийна бойна машина (ACV), резултат от сътрудничеството между американската и италианската отбранителна индустрия. Машината за първи път беше представена и в Европа. Това е плаваща, колесна бойна платформа от типа „кораб–бряг“, превозваща 13 морски пехотинци и 3 души екипаж. На сушата по гладък път достига скорост 105 км/ч. Това е единствената напълно оперативна амфибийна бойна машина, която се произвежда в момента в света. В нея има интегрирани, както и технологии на бъдещето, но могат да се надграждат и нови. Машината е много адаптивна, с модулен дизайн. Произвежда се в няколко варианта.

Един от вариантите – ACV-30, притежава дистанционно управляван купол с оръдие от среден калибър. Изпълнява оперативни задачи в областта на разузнаването, електронната война, противовъздушната отбрана и интеграцията на безпилотни летателни системи. Експертите твърдят, че машината гарантира гъвкавост на мисиите и устойчивост в бъдещето.

„Свирепо коте“ води електронна борба

Военновъздушните сили на САЩ в началото на май проведоха успешно за първи път наземни и летателни изпитания, при които на многоцелевия дрон  „MQ-9A „Жътвар“ прикачиха модула  Angry Kitten („Свирепо коте“). Модулът, който досега беше предназначен главно за разузнаване, беше преработен с цел да може да води електронна война. Прикачването на модула увеличи способностите на MQ-9A, който носи на борда си и четири ракети „въздух–земя“ „Хелфайър“.

Електронната война е невидима борба за контрол на електромагнитния спектър, използвана от приятелските сили за комуникация, както и за идентифициране и заглушаване на противника, както и за насочване на оръжия. Доминирането в електронния спектър е важно за националните сигурност и отбрана. Модулът работи 15 часа с пълна мощност и без прекъсване.

Дронове с изкуствен интелект автоматично откриват цели

Агенцията за геопространствено разузнаване на САЩ иска от индустрията внедряване на изкуствен интелект (ИИ) в безпилотните летателни апарати за разузнаване с цел светкавично картографиране на терени от въздуха и перфектно събиране на разузнавателна информация в реално време. Агенцията поставя задачата на индустрията чрез „Проекта „Мейвън“. Целта е безпилотни летателни апарати да се снабдят с върхови технологии за геопространствено разузнаване и автоматично откриване на цели. За усъвършенстване на алгоритмите се използват реални сценарии от съвременната война.

Оборудван беше дрон MQ-1C „Сив орел“ с интелигентна система „Мейвън“ и платформа за алгоритми, който беше тестван на полигона Юма, Аризона. Тези дронове на практика са автономни оръжейни системи. Освен да провеждат геопространствено разузнаване, те могат да нанасят и прецизни удари срещу противника.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани