Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променят начина за смяна на обвинител № 1

[post-views]
Променят начина за смяна на обвинител № 1

Покрай главния прокурор се опитаха да прокарат и лесна смяна на върховните съдии.

Правителство може и да няма, но новите депутати са единодушни, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен възможно най-бързо. Затова със 172 гласа „за“ и 37 „против“ гласуваха механизма за отстраняване на главния прокурор в пленарната зала на Народното събрание. Механизмът е на практика персонален, защото в него изрично е посочено, че се прилага и по действащи в момента производства, а то в момента е само едно – това срещу Иван Гешев.

Крайното решение на законодателния орган е отстраняването на главния прокурор да бъде възможно, ако за него са гласували 13 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), а ако става дума за председателите на върховните съдилища, ще са нужни 17 гласа. Правосъдният министър Крум Зарков аргументира решението с установените международни стандарти и по-голямата степен на самоуправление на съдилищата.

Покрай обикновеното мнозинство за отстраняване на главния прокурор депутати от правната комисия от ГЕРБ и ДПС се опитаха да прокарат същата лесна смяна и на двамата шефове на върховните съдилища. Това обаче срещу отпора на ПП–ДБ и през миналата седмица дори постави на карта възможността за съставяне на правителство.

Докато депутатите бързат да „скроят шапката“ на главния прокурор, Иван Гешев пък се опита да блъмира Висшия съдебен съвет и

да забави прекратяването на мандата му

Той отиде на заседание на пленума на ВСС, където членовете решаваха за допустимостта на искането за отстраняване на Иван Гешев. Членовете гласуваха, че искането е допустимо, като с това сложиха начало на фактическата процедура по отстраняването му. „За“ гласуваха 14 членове на ВСС.

Още в началото на заседанието Иван Гешев поиска отвод на шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които внесоха искането за отстраняването. „Тези шестима души нямат морално право да участват в тази процедура. Случващото се го наричам атентат срещу съдебната власт“, каза Гешев. Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов категорично заявиха, че няма да си направят отвод.

„Определени лица, част от съдебната власт, а може би и от ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно това да не се случи“, отвърна главният прокурор и предложи заседанието да бъде закрито заради информация, която ще изнесе, но добави, че би го направил и на открито заседание.

„Времето на закритото приключи“

репликира го обаче министърът на правосъдието Крум Зарков.

В понеделник Иван Гешев пусна за тълкуване от Конституционния съд на три въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт – Висшият съдебен съвет. Искането на главния прокурор е за задължително тълкуване на чл. 130, ал. 4, изр. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от държавното обвинение.

Първите два са – прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор. Третият въпрос е – конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота. Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври 2022 г.

В периода 4 юни–9 юли 2022 г. на няколко общи събрания на съдиите на прокурорите и на следователите са избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 членове на кадровия орган на съдебната власт. Така

настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата

определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

Наличието на противоречия и различни тълкувания на разпоредбата на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията застрашава реално правната сигурност и засяга важни обществени отношения. Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд.

Междувременно в публичното пространство излязоха снимки на директора на националното следствие Борислав Сарафов и бившия следовател Петьо Петров – Еврото, в ресторант „Осемте джуджета“. Те бяха разпространени от Антикорупционния фонд с коментар, че „потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати“. По този повод Сарафов коментира – „Иван Гешев разполага с т. нар. частно външно наблюдение, което прави записи и подслушва.“

„Поведението на Гешев не е нормално. „Тази театралност, тази показност. Това буди у мен сериозна и искрена тревога, той има фиксация в мен. Гешев още в началото тръгна с много сериозен управленски дефицит, беше повече от ясно, че няма необходимия капацитет да ръководи такава структура…“, заяви Сарафов. Според него е „назрял моментът за дълбока съдебна реформа, тъй като обществото няма да търпи такава прокуратура.“

Гешев път му отговори с поезия. Той публикува в профила си в Туитър стихотворението „Силните“ на Веселина Атанасова. То започва и завършва така –

Силните плачат сами.

Не ръкомахат. Не викат.

В гръб не забиват ками.

И не се кланят на никого…

… Силните плачат сами.

Но времената обръщат.

Очевидно е, че Иван Гешев продължава да смята, че може да води война срещу всички. И вярва, че може да я спечели.

Най-ново

Единична публикация

Избрани