Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската полиция арестува над 100 души, излезли на протест по повод рождения ден на Навални

[post-views]
Руската полиция арестува над 100 души, излезли на протест по повод рождения ден на Навални

Руската полиция задържа повече от 100 души в различни градове на страната. Повод за арестите станаха масови демонстрации по повод рождения ден на опозиционния лидер Алексей Навални.

Поддръжници на арестувания опозиционер Алексей Навални излязоха на протести в Русия и няколко западноевропейски държави, за да отбележат 47-ия му рожден ден и третия, който той прекарва зад решетките.

В 23 руски града са задържани 109 души, съобщи групата за наблюдение на протестите ОВД-Инфо. Аресруваните са изразили позиция в подкрепа на Навални или срещу войната, коментират световните медии. В Берлин, демонстранти пред Бранденбургската врата също поискаха освобождаване на руския опозицонер.

Кира Ярмиш – говорител на Алексей Навални:

„Организираме тези прояви по целия свят, за да привлечем възможно най-голямо внимание към този казус. Много е важно фокусът да продължи да е насочен към него, защото това е, което го поддържа жив в момента.“

Припомняме, че Алексей Навални излежава 11-годишна присъда за измама и неуважение към съда. Според опозиционера обвиненията са скалъпени, за да запушат устата му и да го накажат за анти-кремълските му прояви и обвиненията в корупция срещу руския елит. През април пък от екипа му заявиха, че срещу него е образувано абсурдно по думите им дело за тероризъм, по което може да получи още 30 години затвор.

Най-ново

Единична публикация

Избрани