Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия няма право на вето върху разширяването на НАТО, заяви Столтенберг

НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Русия няма право на вето върху присъединяването на Украйна към НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на държавите от формата „Букурещ 9“ (Б-9), съобщи Франс прес.

“Всички съюзници са съгласни, че вратите на НАТО остават отворени, че Украйна ще стане член на Алианса и че Русия няма право на вето”, подчерта той на срещата на страните от източния фланг на НАТО. Преговорите в словашката столица се водят преди срещата на върха на Пакта, която ще се състои следващия месец във Вилнюс. Столтенберг е заявявал, че на нея ще бъдат взети “изключително важни” решения.

На тази среща на върха “ще засилим подкрепата си за Украйна с многогодишна програма за помощ, за да й помогнем да премине от стандартите от съветската епоха към стандартите на НАТО и да я приближим към НАТО”, добави той. Във Вилнюс “трябва да се споразумеем и за по-силен ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбраната до минимум 2 % от БВП”, добави той.

Столтенберг подчерта, че работи усилено, за да гарантира, че “скоро ще приветстваме Швеция като пълноправен член на този съюз”.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към Алианса в отговор на руското нахлуване в Украйна. През април Финландия стана официални член на НАТО.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top