Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МинистърТагарев: Няма негативни намерения по отношение на хората в отбраната

[post-views]
МинистърТагарев: Няма негативни намерения по отношение на хората в отбраната

Точно десет години и една седмица, след като прие длъжността служебен министър на отбраната, Тодор Тагарев отново се завърна в сградата на столичната улица „Дякон Игнатий“ № 3. Този път избран от 49-ото Народно събрание със 131 гласа в правителството на акад. Николай Денков с мандата на коалиция „Продължаваме промяната и Демократична България“ и с подкрепата на депутатите от „ГЕРБ-СДС“ и два гласа от ДПС. Той е доказан експерт, каза за него премиерът, представяйки от парламентарната трибуна членовете на правителството.

Церемонията по смяната на министрите на отбраната се проведе по традиция в Тържествена зала на МО с участието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, постоянният секретар Антон Ластарджиев, генерали, адмирали, офицери и цивилни служители, както и членовете на досегашния политическия кабинет. Все още не е назначен екипът на министър Тагарев. Единствено там бе полковник от запаса д-р Добромир Тотев, който ще бъде началник на политическия кабинет.

Вярвам, че ще работим заедно с вас, каза новият министър, обръщайки се към присъстващите на церемонията. За разлика от времето преди десет години, днес, посочи той, войната върви с пълна сила на няколкостотин километра от нашата граница, а по море граничим с воюващите страни. Според него това няма как да промени изискванията към готовността и способностите, които трябва да се изграждат. Министър Тагарев отбеляза, че двете водещи политически сили са обявили програма за действие с мерки в краткосрочен и дългосрочен период. В нея има отделен раздел за отбраната и той не вижда причини някой да не се съгласи с нея.

Министърът структурира първоначалните си намерения в три направления. Първото е продължаване на усилията за укрепване отбранителните способности на страната, включително достигане на разходите за отбрана до не по-малко от 2 процента от БВП.  Изразена бе надежда, че спазването на изискванията за влизане в еврозоната, няма да засегне тези намерения. Заявена бе готовност от министъра да се запознае с внесената вече в Народното събрание Програма за инвестиции в отбраната до 2032 година с желанието да продължи превъоръжаването на всички видове въоръжени сили и родове войски. Най-важни са хората, за мен всеки човек е ценен, подчерта министър Тагарев. Във водещи политически сили и в правителството няма никакви негативни намерения по отношение на хората в отбраната, допълни той. Призова към спокойствие, определи слуховете, които се носят за спекулации и подчерта, че хората няма за какво да се притесняват, след като професионално изпълняват своите задължения.

Вторият момент в словото на министъра беше свързан с влиянието на войната в Украйна върху сигурността и стабилността в Черноморския регион и в Югоизточна Европа. Той прогнозира, че сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор, имайки предвид руските сили, напусне границите на Украйна и бъдат блокирани агресивните намерения на Кремъл. „Само по този начин нашата страна, нашият регион и нашето бъдеще, въобще, могат да бъдат гарантирани в достатъчна степен“, смята министърът. От тази гледна точка, продължи той, ние трябва да правим това, което е необходимо за укрепване на нашите отбранителни способности, но и „да окажем помощ на Украйна, за да може тя да продължи своята контраофанзива, която видимо вече е започнала, да освободи всички окупирани територии, като правим това в рамките на съюзните решения и при стриктно изпълнение на решенията на Народното събрание“.

Третото, на което министър Тагарев ще обърне внимание, е въпросът за гражданско-военните отношения. Според него в последно време е особено видимо, че в има сериозни предизвикателства в гарантирането на демократични гражданско-военни отношения. В този смисъл той изрази увереност, че всички ще работят заедно, за да покажат, че България е модерна европейска страна, в която има взаимно отношение между политическото ръководство, хората в униформа и цивилните експерти в системата за отбрана.

„Разчитам на всички вас, на натрупания опит тук, включително и в последните десет месеца. Разчитам на подкрепа в Народното събрание – между двете основни политически сили на практика няма разлика в програмите им по отношение на отбраната. По много от въпросите за отбраната може да намерим много по-широк консенсус, по някои дори и пълен консенсус“, завърши министър Тагарев.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет. „В началото на мандата обявих, че ще акцентираме върху приемственост в работата и на модернизацията на Българската армия. Това, което успяхме да направим съвместно с колегите от военната и цивилната експертиза, беше да развием проектите за 3D радарите, бойната машина на пехотата, за 155 мм гаубици, за зенитно-ракетните комплекси и да сключим договор за доставката на вторите 8 самолета F-16. „Не бяха забравени и военнослужещите. Успяхме да увеличим командировъчните за военните, които участват в мисии зад граница, квартирните пари, както и стипендиите на курсантите“, посочи той.

„През този период Българската армия беше там, където беше необходима – в помощ на населението при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задачи по медицинска евакуация“, заяви министър Димитър Стоянов.

„През целия си съзнателен живот никога не съм служил на друга държава, никога не съм се срамувал, че съм носил униформа. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм работил за приятели, защото всичките ми приятели са в Българската армия“, категоричен беше служебният министър на отбраната. Той благодари за военната и цивилната експертиза на личния състав на Министерството на отбраната и на членовете на своя кабинет – за съвместната работа в полза на Българската армия, и пожела успех на министър Тодор Тагарев и на неговия екип.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани