Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът избира днес новото редовно правителството на страната

[post-views]
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета с втория мандат

На извънредно заседание днес от 13:00 часа, свикано от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, депутатите ще гласуват новото редовно правителство на страната, излъчено с мандата на втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщи пресцентърът на парламента.

В дневния ред са включени три точки – избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев ще присъства  на извънредното заседание на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Вчера пред медиите Желязков припомни, че процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той от своя страна – кандидатите за министри и структурата на кабинета. Кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат. След това са трите гласувания – за министър-председател, за структура на кабинета и за персоналния състав на МС, уточни Желязков.

В понеделник кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Той заяви, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на обществото и на бизнеса.

На свой ред държавният глава увери, че по най-бързия начин ще издаде указ, за да внесе предложения проектокабинет в Народното събрание, където да бъде гласуван по съвест от депутатите. По-късно през деня указът до 49-ото НС с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, стана факт.

България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, така, както очакват всички почтени български граждани. Да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, заяви Румен Радев пред Николай Денков.

В петък миналата седмица Денков и другият ротационен кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) представиха пред журналисти в НС имената на предложените за министри, както и съвместна декларация, свързана с държавната администрация.

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви в кулоарите на парламента тогава Николай Денков. Той добави, че всеки от кандидатите си тежи на мястото. Номинираният за премиер подчерта, че е важно да се разбере и защо трябва да има редовен кабинет. Като една от причините Денков посочи липсата на бюджет за 2023 г. и отбеляза като проблем събираемостта. Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип, допълни Денков. Според него, ако отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета.

Заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите, се казва пък в декларацията на Денков и Габриел, прочетена също в петък, миналата седмица, от Габриел. Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заявяват двамата кандидати за ротационни премиери.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани