Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместните военни съоръжения със САЩ не водят до допълнителни разходи за България

[post-views]
Съвместните военни съоръжения със САЩ не водят до допълнителни разходи за България

Те са под наше командване.

Евентуалното прекратяване на Споразумението между правителството на България и САЩ  за сътрудничество в областта на отбраната би имало повече негативни последици за българските въоръжени сили , както по отношение на способности, така и на тяхната репутация, като лоялен и надежден съюзник. Това е становището на МО във връзка с внесеното от Костадин Костадинов и група народни представители проекторешение за прекратяване действието на двустранния документ, който е подписан през 2006 г.

В становището са изброени няколко проекта, които до момента силите на САЩ са изпълнили. На Учебен полигон „Ново село“ е изградена нова база, както и развитие на работна зона на полигона – пътища, мишенни установки, огневи позиции и полигони за специфична подготовка, на обща приблизителна стойност от 108 млн. щ.д. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнени проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура – изграждане на площадка за въоръжаване и разоръжаване на самолети, основен ремонт на южната пътека за рулиране на летището и др., за около 21 млн. щ.д. В авиобаза Безмер американската страна в момента работи  по проект за изграждане на път, който свързва пистата за излитане  и кацане със склада за боеприпаси на летището. Планираните разходи от САШ са за около 1, 2 млн. щ. д.   Работено е по проекти, които са извън войскови имоти, управляеми от МО. Става дума за 1,2 млн. щ. д. за изграждане на водопровод в шест населени места в областите Сливен и Бургас, а за реконструкция на мост над р. Мараш  – 300 хил. щ. д.

От МО правят извода, че провеждането на съвместната българо-американска подготовка  на територията на съвместните съоръжения допринася за ефективно използване на ресурсите, елиминиране на дублирането на усилията на национално и съюзно ниво и подобряване тактическите умения на българските военнослужещи. Включването на трети държави позволява за повишаването  на доверието и сигурността в региона, се посочва още в становището.

Функционирането на тези съоръжения, отбелязват от МО, не води до допълнителни разходи за България, защото всяка една от страните заплаща стоките и услугите за покриване на собствените си нужди. В текста на споразумението е посочено, че договорените военни съоръжения  и обекти са под командването на силите на България. Относно договорената численост на силите на САЩ, които могат да пребивават на съвместните съоръжения на наша територия е посочено, че тя не е повече от 2500 военнослужещи и цивилни служители. Учебен полигон „Ново село“ е държавна собственост и не се предвижда прехвърляне правото на собственост , както на земята, така и на постройките и съоръженията на нея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани