Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Русия с взаимни обвинения за разрушената стена на язовир „Нова Каховка“

[post-views]
Украйна и Русия с взаимни обвинения за разрушената стена на язовир „Нова Каховка“

Украйна и Русия с взаимни обвинения за разрушената стена на язовир „Нова Каховка“
Снимка: БТА

Украйна обвини Русия, че е взривила огромния язовир „Нова Каховка“ в южната Херсонска област. Москва отрече твърденията и хвърли вината върху силите на Киев. Построеното по съветско време съоръжение снабдява с вода окупираните от Русия Запорожка атомна централа и Кримския полуостров. Инцидентът идва часове, след като Киев обяви, че води активни настъпателни действия в Донбас.

Според украинските власти вече се забелязва опасното покачване на нивото на река Днепър, която пресича частично окупираната от Русия Херсонска област. Експерти посочват, че ако стената на язовира рухне, има голяма вероятност обширни области в Херсонска област, както и едноименния град да бъдат наводнени. В няколко население места властите вече обявиха частичната евакуация на населението.

Украинският президент Володимир Зеленски  свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и обвини Русия, че провежда цитирам „еко-геноцид“. Информацията за инцидента с язовир „Нова Каховка“ беше потвърдена и от назначената от Русия управа на областта, според които стената на водоема е частично разрушена,и че водата е започнала да тече „по неконтролиран начин и да се оттича надолу по течението. Построеният през 1956г язовир „Нова Каховка“ е един от най-големите на територията на Украйна. Висок е 30 метра, дължината му е над 3 км и побира около 18 милиарда кубически метра вода. Той е основния източник на вода за Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014г, както и за атомната електроцентрала в Запорожие, също под контрола на Москва. За сега няма опасност за централата, но ситуацията се следи от близо, заявиха наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия към ООН.

Инцидентът с язовир „Нова Каховка“ дойде броени часове, след като Киев обяви, че силите провеждат настъпателни операции по няколко точки на фронта, като най-съществените от тях са в района на град Бахмут.

Експерти видяха в това началото на дългоочакваната украинска контраофанзива, но Киев за сега отказва да коментира случващото се и продължава да се придържа към т.нар Информационно затишие.

Русия също твърди, че контраофанзивата на Киев е започнала, като посочи, че е отразила ново настъпление на украинската армия, унищожавайки голямо количество танкове, включително и германските Леопард-2, както и повече от 1500 военнослужещи.

В същото време през изминалата нощ столицата Киев беше подложена на нов руски ракетен обстрел, като по данни на властите атаката е била успешно отразена. Няма данни за пострадали или разрушения.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани