Информационен център на Министерство на oтбраната

3,4 млн. евро за картина на Пикасо, творбата беше продадена на търг в Германия

3,4 млн. евро за картина на Пикасо, творбата беше продадена на търг в Германия
Снимка: скрийншот

Картина на испанския художник Пабло Пикасо беше продадена за рекордна сума на търг в германския град Кьолн. Достигнатата цена е много над очакванията ни, коментираха от аукционната къща Ван Хам.

Картината на Пикасо „Бюст на жена“ беше продадена за 3,4 млн. евро, при предварителна оценка на стойността ѝ между 1,5 и 2,5 млн. евро. Новият ѝ собственик е от Швейцария и я е купил по телефона, уточняват организаторите на аукциона и допълват, че за пръв път от четвърт век творба на испански майстор се продава на търг в Германия.

Картината е нарисувана през 1971 г., само две години преди смъртта на художника и изобразява втората му съпруга Жаклин Рок, в чийто дом творбата е открита първоначално. Сега тя идва от частна колекция на стойност над 10 млн. евро, в която влизат и произведения на Луиз Буржоа, Паул Клее, Зигмар Полке, Егон Шиле и Курт Швитерс.

Приживе Пикасо прави общо 400 портрета на 46 години по-младата си невеста.  Бившата продавачка на керамика Жаклин остава с него до края на дните му и дори забранява на децата на художника да присъстват на погребението му.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top