Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК преприе правни действия срещу Полша заради приетия спорен закон за руското влияние

ЕК: Украинският земеделски внос отговаря на всички европейски изисквания за качество

Европейската комисия предприе правни действия срещу Полша. Причината е приетия миналата седмица спорен закон, учредяващ разследваща комисия за случаи на „руско влияние“ сред политическия елит във Варшава.

Основните притеснения на Брюксел са, както бяха изразени и непосредствено след приемането на спорния закон, че той може да бъде използван за изхвърляне на опозиционни политици от надпреварата за парламентарните избори в Полша, които ще се състоят до края на годината.

Това би попречило на произвеждането на свободни и честни избори и еврокомисарите вече се съгласиха да започнат процедура по разследване за нарушение, като изпратиха на Варшава официална нота във връзка с новоприетия закон за учредяване на държавна комисия, която да проверява евентуални случаи на руско влияние сред бившите управници на страната, портвърди заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Припомняме, че скандалът се разрази още миналата седмица, когато полският президент Анджей Дуда подписа указ за съставяне на комисия, упълномощена да проверява държавни служители и компании, за които се подозира, че са действали „в ущърб на националния интерес“ в периода между 2007 и 2022 г., включващ и управлението на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск и неговата „Гражданска платформа“.

Именно Туск е обект на разследване, коментират запознати и спекулират, че това е премерен ход, който да попречи на връщането му във властта, тъй като санкцията за прокарване на руско влияние според новия закон предвижда забрана до 10 години за заемане на публични длъжности.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top