Информационен център на Министерство на oтбраната

КЕВР обсъжда поскъпването на водата в Софийско и Пернишко

Влизат в сила новите цени на тока, топлоенергията и природния газ

Предстоящото поскъпване на водата в Софийска и Пернишка област с над 40 на сто от 1 юли ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране.

От докладите на Комисията става ясно, че водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%.

ВиК Перник, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват  3,56 лв. за кубичен метър с ДДС.

Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир, като крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предвиденото за Софийска област поскъпване пък е с 44 на сто.

ВиК София снабдява с вода 21 населени места, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, но не и столицата, която се обслужва от Софийска вода.

Разчетите сочат, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи до 3,69 лв. за кубик с ДДС.

В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top