Информационен център на Министерство на oтбраната

Отхвърлиха предложението за закриването на съвместните военни съоръжения със САЩ

Отхвърлиха предложението за закриването на съвместните военни съоръжения със САЩ

Евентуалното прекратяване на Споразумението между правителствата на България и САЩ  за сътрудничество в областта на отбраната би имало повече негативни последици за българските въоръжени сили , както по отношение на способности, така и на тяхната репутация, като лоялен и надежден съюзник. Това е становището на МО във връзка с внесеното от Костадин Костадинов и група народни представители от ПГ на Възраждане проекторешение за прекратяване действието на двустранния документ, който е подписан през 2006 г. То не бе прието от Народното събрание на днешното заседание, като за него гласуваха само 37 депутати. 166 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

Кристиян Вигенин от ПГ на „БСП за България“ предложи редакционни поправки в проекта, като идеята беше да се направи анализ на прилагането на споразумението във всичките му аспекти, включително и по отношение на отбранителните способности на Българската армия и тогава да се преценява за прекратяване на съвместното им използване. От ПГ на Възраждане и от другите парламентарни групи не подкрепиха това предложение.

В становището на МО са изброени няколко проекта, които до момента силите на САЩ са изпълнили. На Учебен полигон „Ново село“ е изградена нова база, както и развитие на работна зона на полигона – пътища, мишенни установки, огневи позиции и полигони за специфична подготовка, на обща приблизителна стойност от 108 млн. щ.д. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнени проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура – изграждане на площадка за въоръжаване и разоръжаване на самолети, основен ремонт на южната пътека за рулиране на летището и др., за около 21 млн. щ.д. В авиобаза Безмер американската страна в момента работи  по проект за изграждане на път, който свързва пистата за излитане  и кацане със склада за боеприпаси на летището. Планираните разходи от САШ са за около 1, 2 млн. щ. д.   Работено е по проекти, които са извън войскови имоти, управляеми от МО. Става дума за 1,2 млн. щ. д. за изграждане на водопровод в шест населени места в областите Сливен и Бургас, а за реконструкция на мост над р. Мараш  – 300 хил. щ. д.

От МО правят извода, че провеждането на съвместната българо-американска подготовка  на територията на съвместните съоръжения допринася за ефективно използване на ресурсите, елиминиране на дублирането на усилията на национално и съюзно ниво и подобряване тактическите умения на българските военнослужещи. Включването на трети държави позволява за повишаването  на доверието и сигурността в региона, се посочва още в становището.

Функционирането на тези съоръжения, отбелязват от МО, не води до допълнителни разходи за България, защото всяка една от страните заплаща стоките и услугите за покриване на собствените си нужди. В текста на споразумението е посочено, че договорените военни съоръжения  и обекти са под командването на силите на България. Относно договорената численост на силите на САЩ, които могат да пребивават на съвместните съоръжения на наша територия е посочено, че тя не е повече от 2500 военнослужещи и цивилни служители. Учебен полигон „Ново село“ е държавна собственост и не се предвижда прехвърляне правото на собственост , както на земята, така и на постройките и съоръженията на нея.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top