Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ ще изстрелят спътници за проследяване на заплахите от Русия и Китай

Европейската ракета "Ариана 5" изведе два спътника в орбита при своя последен полет

Уточнява се, че те ще бъдат разположени на височина около 35 000 км над Земята

САЩ възнамеряват да изстрелят това лято съзвездие от спътници Silent Barker за проследяване на руски и китайски космически апарати, които биха могли да навредят на американските, съобщава Блумбърг, позовавайки се на Космическите сили на САЩ (USSF).

Уточнява се, че те ще бъдат разположени на височина около 35 000 км над Земята. Спътниците на ракетата Atlas V ще бъдат изстреляни от компанията United Launch Alliance, собственост на „Боинг“ и „Локхийд Мартин“. Точната дата на изстрелването все още не е обявена.

В края на март „Уолстрийт Джърнал“ съобщи, че Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя USSF за евентуален бъдещ конфликт с Русия и Китай в космоса. Решението идва на фона на разполагането от страна на Русия и Китай на лазери и ракети, които биха могли да обезвредят сателити и да повредят гражданските комуникации.

Миналата година САЩ определиха Китай като най-голямата заплаха за сигурността в своята отбранителна стратегия за сигурност. Това се дължи, наред с другото, на разработването на лазери и наземни ракети, които могат да поразяват спътници. Русия също е посочена в документа като основна заплаха за сигурността.

Източник: nova.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top