Информационен център на Министерство на oтбраната

Стокхолм се готви да изпълни исканията на Анкара. Шведският съд разреши екстрадиране на поддръжник на ПКК

Швеция ще повиши степента на опасност от терористична заплаха, пише шведският в. "Дагенс нюхетер"

Шведският върховед съд разреши на правителството да екстрадира в Турция първи поддръжник на Кюрдската работническа партия (ПКК) – ключово искане на Анкара, за да ратифицира членството на страната в НАТО. Сега правителството има последната дума дали екстрадицията ще стане факт, коментират медиите в Стокхолм

Шведската система предоставя на правителстовото правомощията да одобри екстрадиция, но подобно искане не може да бъде изпълнено без становище на Върховния съд в Стокхолм.

В конкретния случай става въпрос за 35-годишен мъж, осъден в Турция на 4 години и половина затвор за наркотрафик, който бил освободен предсрочно и се преместил в скандинавската държава. Миналата година обаче той е задържан по искане на турската прокуратура, която настоява той да излежи присъдата си, коментират шведските медии и уточняват, че реалната причина за издирването му е принадлежност към прокюрдски партии и подкрепа към влкючената в черния списък на Анкара ПКК.

След като първата стъпка вече е изпълнена, на дневен ред е решението по същество, което се разглежда като жест към Турция в светлината на подновения дебат с Швеция по повод присъединяването ѝ към НАТО, след преизбирането на президента Реджеп Таип Ердоган.

Припомняме, че Турция и Унгария са единствените страни от Алианса, които все още блокират членството на Швеция заради „неразрешени двустранни въпроси“, като Ердоган обвинява Стокхолм, че е „убежище за терористи“.

Темата за разширяването на НАТО беше във фокуса и на Срещата на Букурещката деветка в Братислава във вторник. Надявам се съвсем скоро Швеция да се присъедини към нас, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, подкрепен от лидерите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Очаква се на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вилнюс да бъде очертан по-ясно и пътят за присъединяване и на Украйна, като по въпроса кога и как да се случи това все още липсва единодушие сред лидерите. Според част от тях включването на Киев може да се разглежда като допълнително укрепване на Източния фланг на блока, но други се опасяват, че прибързано решение в тази посока може да доведе Алианса до пряка конфронтация с Русия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top