Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бедствие след бедствие в Хаити – потвърдиха за повече от 50 жертви на наводненията

[post-views]
Най-малко 15 са загинали при наводнения в Хаити

Рекордна жега в Испания – регистрираха най-горещата пролет в историята

Суша мори Източна Европа – посевите и горите са в опасност

Повече от 50 са потвърдените жертви на наводненията в Хаити, последвали обилните дъждове през последните няколко дни. Повече от 20 души са в неизвестност, а над 100 са ранени. Тази и още новини от света – вижте в следващата хроника.

След като миналата седмица Хаити преживя поредно силно земетресениe, сега на дневен ред е ново бедствие. Проливните дъждове донесоха след себе си наводнения и свлачища.

Най-малко 820 жилищни сгради са напълно унищожени от стихията, а близо 2 хиляди са полуразрушени от придошлите води, съобщават местните медии. Екипи на Гражданска защита са мобилизирани при спасяването на хората, които все още са в капана на домовете си, останали под тонове кал и вода.

Сезонът на ураганите в Хаити започна преди седмица и завари страната в бедствено положение след силните трусове и насред хуманитарна криза, белязана от завръщането на холерата и постоянно увеличаване на броя на гладуващите.

Междувременно в Испания климатът показа най-лошото си лице. В страната беше регистрирана най-горещата пролет, откакто се води подобна статистика, потвърдиха от Националната метеорологична служба.

Още през април в страната бяха регистрирани истински летни горещини, дължащи се на вълната от сух и горещ въздух от Африка. През последните три месеца средната температура в Испания е надхвърлила 14 градуса по Целзий или с близо 2 градуса повече от обичайното и с 0,3 градуса над предходния температурен рекорд отпреди четвърт век.

Едновременно с това тази пролет е втората най-суха в историята на Испания, допълват още метеоролозите.

Сушата може да се превърне в бич за цяла Европа, предупреждават експертите. Въпреки обилните валежи през последните две седмици, на много места в Стария континент има реална опасност от погиване на посевите. Горещото и сухо време е причина за все повече пожари, които пък застрашават цели гори.

Особено тежка е ситуацията в Литва, където се налага земеделците да поливат насажденията постоянно и се опасяват, че ако сушата продължи, ще загубят най-малко една трета от продукцията си. Лесничеите пък посочват, че от началото на годината вече са регистрирани десетки пожари и броят им ще продължи да се увеличава, ако скоро не завали.

В Полша проблемите са сходни. Дъждове няма и властите обявиха най-високата, трета, степен на опасност от пожари. Ако сушата продължи, ще забраним да се влиза в горите, посочват от Варшава и предупреждават, че унищожаването на масивите ще доведе до още по-сериозно покачване на средните температури.            

Най-ново

Единична публикация

Избрани