Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масовите евакуации след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ продължават

[post-views]

Масовите евакуации продължават днес в Южна Украйна след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, което доведе до наводнение на много места по поречието на река Днепър и за което Москва и Киев си разменят взаимни обвинения, предаде Франс прес.

„Ситуацията е най-тежка в херсонския район „Корабелни“. Понастоящем нивото на водата се е покачило с 3,5 метра, над хиляда къщи са наводнение“, заяви Олексий Кулеба, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Евакуациите ще продължат днес и през идните дни – те се извършват с автобуси и влакове, поясни Кулеба.

„Има опасност над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Украинските власти евакуират над 17 хиляди души. За съжаление, над 25 хиляди души се намират на територия под руски контрол“, заяви вчера главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

„Досега са наводнени 24 населени места в Украйна“, заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко.

Поставените от Русия власти в окупираната територия, която е застрашена от наводненията, заявиха, че евакуират жителите на три населени места.

Поставеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев заяви, че управляваният от него град е наводнен и че са евакуирани 900 жители.

Възможно е земеделски земи в южна Украйна да опустинеят още догодина в резултат на наводненията, съобщи вчера украинското министерство на земеделието, цитирано от ДПА. Очакват се негативни последствия за напоителните системи, питейната вода и развъдниците на риба.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани