Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха санкции на хора и фирми от Иран, Китай и Хонконг, свързани с иранската програма за балистични ракети

[post-views]

Съединените щати наложиха санкции на група хора и фирми от Иран, Китай и Хонконг, свързани с иранската програма за балистични ракети, предаде АП.

Според американското министерство на финансите мрежата от седем души и шест фирми „е улеснила снабдяването със секретни и важни компоненти и технологии… за разработването на балистични ракети в Иран“.

Сред санкционираните е базираната в Китай фирма „Чжъцзян Цинцзи“ (Zhejiang Qingji), за която се твърди, че е продала центрофуги за обогатяване на уран и други материали на иранска фирма, свързана с министерството на отбраната на страната. Санкции са наложени също на няколко ръководители на „Чжъцзян Цинцзи“ и на базираната в Хонконг фирмча „Лингоу проусис енджиниъринг“ (Lingoe Process Engineering Limited), която според американското министерство на финансите е служила като параван за китайската фирма.

В черния списък е включен и аташето по отбраната на Иран в Пекин Давуд Дамгани, за когото се твърди, че е координирал покупките от Китай за крайни потребители в Иран.

Наред с други неща, санкциите лишават съответните физически и юридически лица от достъп до всякаква собственост или финансови активи в САЩ и не позволяват на американски компании и граждани да правят бизнес с тях.

Поредните американски наказателни мерки срещу Иран бяха предприети малко след като той обяви, че е разработил хиперзвукова ракета, способна да се движи със скорост 15 пъти по-висока от тази на звука, добавяйки ново оръжие към арсенала си. Освен това напрежението между Техеран и Вашингтон остава високо заради иранската ядрена програма, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани