Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна пред нова хуманитарна криза след взривяването на язовира „Нова Каховка“

[post-views]
Нова Каховка е наводнена, заявиха назначените от Русия власти, а според Киев руските военни обстрелват райони, откъдето се евакуират хора

Украйна е изправена пред нова хуманитарна криза, след взривяването на язовира „Нова Каховка“ на река Днепър, което причини мащабни наводнения в частично окупираната от Русия Херсонска област. На много места е обявена масова евакуация на населението, заради бързо прииждащите води. Инцидентът беше обсъден и в Съвета за сигурност на ООН, като Киев и Москва се обвиняват взаимно.

За сега никой не може да каже със сигурност, коя от двете страни е разрушила огромния язовир „Нова Каховка“, но според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш случилото се е поредното опустошително последствие от руската инвазия срещу Украйна. Заради инцидента късно снощи Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание, на което Киев и Москва си отправиха нови остри обвинения.

Василий Небензя –постоянен представил на Русия  в ООН:

„В нощта на 6 юни режимът в Киев извърши немислимо престъпление. Той взриви язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка, причинявайки неконтролирано изтичане на водите по течението на река Днепър“

Сергей Кислица -постоянен представител на Украйна в ООН:

„Искам да отбележа, че Русия повече от година контролира язовира и цялата водноелектрическа централа Каховка. Физически е невъзможно язовирът да бъде взривен отвън чрез бомбардировка. Той беше миниран от руските окупатори и те го взривиха.

Все още никой не може да се ангажира с точна оценка за нанесените материални щети, като експерти посочват, че наводненията ще засегнат хиляди декара земеделска площ и застрашава поминъка на десетки хиляди хора. Експерти коментират, че инцидентът с язовира „Нова Каховка“ е екологична катастрофа, и ще трябва да минат години, преди да бъдат заличени последици от нея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани