Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните са извършили военни престъпления срещу цивилното население в провинция Панджшир, заяви „Амнести Интернешънъл“

[post-views]
Талибаните приканват бившите управляващи да се завърнат в Афганистан

В нов доклад на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, публикуван днес, талибаните са обвинени в извършването на военни престъпления срещу цивилното население на афганистанската провинция Панджшир, предаде ДПА.

В доклада на базираната във Великобритания организация се твърди, че има документирани случаи на извънсъдебни екзекуции, изтезания и масови произволни арести и задържания на граждани, които талибаните обвиняват в принадлежност към тяхната въоръжена опозиция.

„След като талибаните поеха контрола над Афганистан през август 2021 г., членовете на силите за сигурност на бившото афганистанско правителство избягаха в Панджшир с оборудване и оръжие и се присъединиха към Националния фронт за съпротива. В отговор на тези действия талибаните започнаха да си отмъщават на заловени бойци и се насочиха към цивилното население на Панджшир, за да го принудят да се примири и подчини“, заяви „Амнести Интернешънъл“.

По време на управлението на талибаните в Афганистан през 90-те години на миналия век Панджшир е единствената провинция, която се противопоставя на групировката. Бившите афганистански правителствени сили се надяват да превърнат долината отново в център на съпротива срещу завръщането на талибаните на власт, отбелязва ДПА.

Генералният секретар на организация Аниес Каламар призова талибаните да спрат да атакуват цивилни и да започнат разследване във връзка с документирани случаи.

В доклада на „Амнести“ са документирани и няколко случая на извънсъдебни екзекуции и изтезания до смърт на бойци от Националния фронт за съпротива и цивилни от страна на талибаните, като са посочени подробни данни за жертвите, в това число мястото и времето на екзекуциите.

„Хората, които са били подложени на жестокостите в Панджшир, както и всички жертви на извършените в Афганистан престъпления от страна на талибаните, заслужават край на безнаказаността и ясен път към справедливост, истина и обезщетение“, заяви Каламар.

До момента талибаните не са отговорили на запитването за коментар във връзка с изясняването на случаите, документирани в доклада, отбелязва организацията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани