Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мъж от района на Детройт получи 14 години затвор за това, че се сражавал на сраната на „Ислямска държава“

[post-views]
Вашингтон: Лидерът на „Ислямска държава“ е бил убит в средата на октомври от Свободната сирийска армия

Мъж от района на американския град Детройт, който беше заловен на сирийско бойно поле през 2018 г., докато се сражавал за „Ислямска държава“, беше осъден вчера на 14 години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Ибрахим Изи Мусаибли от Диърборн беше признат за виновен през януари за оказване на подкрепа на терористична организация.

„Заради предателството му към нашата нация и неговите съграждани той заслужава дълга присъда“, каза американската прокурорка Доун Айсън.

32-годишният Мусаибли пътувал до Йемен през 2015 г. и продължил да се интересува от „Ислямска държава“, получил пропагандни материали от организацията и наръчник за това как да влезе в Сирия, според доказателствени материали по делото.

„Ислямска държава“ го разпределила в боен батальон и Мусаибли прекарал най-малко девет месеца в битки на фронтовата линия“, каза помощник-прокурорът на САЩ по делото Ханк Мун.

Присъдата на Мусаибли е много по-малка от 35-те години затвор, поискани от прокуратурата. Защитниците на подсъдимия поискаха 10 години затвор.

От присъдата на Мусаибли ще бъдат приспаднати пет години, прекарани в ареста, откакто са му повдигнати обвинения.

Неговите адвокати казаха, че Мусаибли е човек с проблеми, „манипулиран от пропагандата“, и се е оказал неефективен поддръжник на „Ислямска държава“.

„Мусаибли гледаше на себе си като на неудачник… Подобно на много млади мъже, търсещи избавление, той смяташе, че героичната слава на бойното поле ще му спечели уважението на семейството му и на други хора“, каза адвокат Джеймс Джеромета.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани