Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подкрепиха договор със САЩ за новите самолети и кораби

[post-views]
Подкрепиха договор със САЩ в интерес на новите самолети и кораби

Комисията по отбрана подкрепи на днешното си заседание законопроект за ратифициране на договор със САЩ за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата й поддръжка. Предвижда се да бъдат доставени по две системи за ВВС и за Морския координационен център за многофункционалните модулни патрулни кораби. Гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява правителството на САЩ.

Договорът бе представен от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев. Той отбеляза, че с изпълнението му ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за използване на пълните възможности както за новия тип боен самолет Ф-16, така и на новите многофункционални патрулни кораби.

Прогнозната стойност на договора е $5, 255 514 млн. Срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни 2023 г. Предложената от американската страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от $81 хил. и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023–2029 г. За американската страна договорът влиза в сила не след подписването или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на финансовите средства в рамките на срока на валидност на офертата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани