Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Няма да местим ядрените си сили

[post-views]
Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна

„Досега не сме забелязали такова разположение на ядрени сили, което да изисква промяна на разположението на нашите.” Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос за обявеното намерение на Русия да разположи ядрени оръжия в Беларус. Той говори преди започването на двудневната среща в Брюксел на министрите на отбраната от страните членки, в която България е представена от министър Тодор Тагарев.

Столтенберг припомни, че Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия, с които разполага близо до границите с НАТО, включително в Далечния Север. Той увери, че пактът винаги е давал отговор на това и ще продължи да го прави. Генералният секретар изтъкна, че няма да иска удължаване на мандата си начело на НАТО, който изтича през септември. И допълни, че въпросът за това, кой ще оглавява пакта и кой ще го наследи, зависи единствено от страните членки.

Шефът на Пентагона Лойд Остин призова членовете на контактната група за Украйна да продължат да помагат за нейната противовъздушна отбрана, за да защитава гражданите си. Нейното заседание предшества министерската среща.

Остин специално благодари на Нидерландия и Дания, които са поели инициативата да обучават украински пилоти за Ф-16, както и на Германия и Полша, които доставят танкове „Леопард“ на Украйна. „Така ще бъдат създадени две коалиции. Едната ще се посвети на обучението на пилотите, а другата – на осигуряването и поддръжката на танковете „Леопард”. Много членки на тази контактна група вече започнаха да осигуряват дългосрочна помощ на украинските военни сили. Това ще гарантира, че те ще имат необходимото въоръжение, за да се защитят от руска агресия и в бъдеще”, изтъкна той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани