Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната хунта в Мали провежда днес конституционен референдум, който трябва да проправи пътя към демократични избори в страната

[post-views]
42 войници загинаха при джихадистка атака в Мали

Управляващата хунта в Мали провежда днес конституционен референдум, който трябва да проправи пътя към демократични избори, предаде ДПА.

Повече от две години след последния военен преврат в тази западноафриканска страна хунтата заяви, че вотът поставя началото на процес на преход към цивилно управление, като през октомври трябва да се проведат парламентарни избори, а през февруари следващата година – президентски избори.

Днешният референдум, на който малийците трябва да гласуват с „да“ или „не“ за нова конституция, бе отложен с три месеца и предстои да се разбере дали военната хунта ще спази ангажиментите си.

В предложената нова конституция, която трябва да замени текст от 1992 г., се предвижда ролята на президента и армията да бъде значително засилена за сметка на парламента. На армията ще бъде поверено „изпълнението на закона“, а президентът ще получи власт над тази на премиера и кабинета.

Някои критици на новата конституция обръщат внимание на пасажи в нея, които биха могли да означават даване на амнистия за последните военни преврати, както и за нарушенията на правата на човека в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани