Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спасителна операция в Атлантика издирва изчезнала туристическа подводница – обновена

[post-views]
Показват невиждани досега кадри от откриването на останките на „Титаник“ по случай 25-ата годишнина на филма на Джеймс Камерън

Екипи на американската и канадската брегова охрана се надпреварват да открият подводница с петима души на борда, включително турист милиардер, който изчезна по време на спускане към останките на „Титаник“ в Северния Атлантик, предаде АФП.

Според властите 6,5-метровият плавателен съд, управляван от OceanGate Expeditions, е започнал спускането си рано в неделя и е загубил контакт с повърхността два часа по-късно.

Един от намиращите се на борда, според неговата авиокомпания, е британският бизнесмен Хамиш Хардинг, който предварително е публикувал в социалните мрежи, че ще се присъедини към експедицията.

Бреговата охрана на САЩ съобщи, че е започнала мащабно издирване на около 1450 км източно от Кейп Код, Масачузетс, а канадската брегова охрана заяви, че също е активирала самолети и е изпратила кораб в зоната на издирване.

„Издирването в този отдалечен район е предизвикателство, но ние разполагаме с всички налични средства, за да сме сигурни, че ще можем да открием плавателния съд и да спасим хората на борда“, заяви контраадмирал Джон Маугър от бреговата охрана на САЩ.

Времето е решаващ фактор. Плавателният съд е с пробег от 96 часа за петчленен екипаж, а Моугър заяви вчера, че според него все още има 70 или повече часа остатъчен кислород.

На своя уебсайт OceanGate Expedition заявява, че експедицията за спускане до мястото на „Титаник“ „в момента е в ход“.

Компанията използва за своите гмуркания подводница на име „Титан“ на максимална дълбочина от 4000 метра.

В изявление, цитирано от CBS и други медии, OceanGate Expeditions казва: „Цялото ни внимание е насочено към членовете на екипажа в подводницата и техните семейства“.

Хардинг е 58-годишен летец, космически турист и председател на базираната в Дубай Action Aviation. Той публикува в неделя в профила си в Instagram, че е „горд най-накрая да обяви“, че се е присъединил към експедицията на OceanGate „за тяхната мисия RMS TITANIC като специалист на подводницата, която се спуска към „Титаник“.

„Току-що се отвори метеорологичен прозорец и утре ще направим опит за спускане“, добави той.

На повърхността или под водата?

Бреговата охрана на САЩ е изпратила два самолета С-130 за претърсване на повърхността, а Канада е изпратила самолет, който използва сонар.

В изявлението си OceanGate изразява „дълбока благодарност за обширната помощ, която получихме от няколко правителствени агенции и дълбоководни компании в усилията ни да възстановим контакта с подводницата“.

Корабът „Титаник“ се удря в айсберг и потъва през 1912 г. по време на първото си плаване от Англия до Ню Йорк с 2224 пътници и екипаж на борда. При трагедията загиват повече от 1500 души.

Останките се намират на две основни части на 400 мили от брега на Нюфаундленд, Канада, на около 13 000 фута под водата. Открит е през 1985 г. и остава източник на очарование и примамка за морските експерти и подводните туристи.

Без да е изследвал самия плавателен съд, Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския колеж в Лондон, предлага две възможни теории въз основа на снимки на плавателния съд, публикувани в пресата.

Според него, ако подводницата е имала проблем с електричеството или комуникациите, тя би могла да изплува на повърхността и да остане да плава, „чакайки да бъде намерена“.

„Друг сценарий е корпусът под налягане да е бил компрометиран – да е имало теч“, каза той. „Тогава прогнозата не е добра.“

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани