Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Русия приеха закон, освобождаващ от наказателна отговорност участниците в бойните действия в Украйна

[post-views]
Русия приема закон, с който праща в затвор за фалшиви новини в чужбина

Депутатите в руската Държавна дума приеха окончателно закон, който предвижда частично освобождаване от наказателна отговорност на участниците в бойните действия в Украйна.

Законът освобождава от наказателна отговорност извършителите на престъпления с лека и средна тежест, които ще бъдат мобилизирани или ще подпишат професионални договори с армията за участие в така наречената “специална военна операция”.

Докато са на служба наказанията им ще бъдат променени от ефективни на условни. Окончателното им реабилитиране ще бъде възможно, след като получат държавни награди или се уволнят от армията.

В руския Наказателен кодекс в категорията престъпления със средна тежест фигурират например “умишлено нанасяне на средна телесна повреда”, “мошеничество”, “изнудван”, “грабеж” и“кражба на превозно средство”.

В обяснителната записка към законопроекта се посочва, че освобождаването от наказателна отговорност ще способства за постигането на целите на наказанието и ще осигури допълнителни възможности за окомплектоването на въоръжените сили на Руската федерация.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани