Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Беларус провежда учение за мобилизацията на резервисти

[post-views]
Беларус подновява инспекциите по линия на контрола над въоръженията, съобщи Минск

В същото време в Беларус започна мащабно мобилизационно учение. То  ще продължи 10 дни, като целта да се провери степента на подготовката на държавните институции за мобилизирането на резервисти, се казва в съобщение на беларуското министерство на обраната.

Всички мъже в Беларус са длъжни да изпълняват военна си служба и да останат в запас след приключването й, се казва още в официалното съобщение на военното министерство на страната.

Беларус взе активна страна в конфликтът в Украйна, след като позволи на руската армия да използва територията й за атаката срещу Киев в първите месеци на войната.

От тогава страната продължава с подкрепата си за Русия с предоставянето на военни си бази за подготовката на руската армия, а само преди дни прие на своя територията и част от стратегически ядрени оръжия на Москва.

Макар и на този етап беларуската армия да не участва директно във войната, президентът Александър Лукашенко предупреди, че ще се включи в конфликта, в случай на мащабна атака срещу страната му.

Според експерти започналите мобилизационни учения в Беларус са опит от страна на Минск да принуди Украйна да пренасочи сили по северна си граница, за сметка на започналото контра настъпление на южния и източния фронт във войната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани