Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Определен напредък“ – украинското настъпление на юг върви по план

[post-views]
Продължава украинската контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна

Украинската армия се окопава по южния фронт, като продължава с атаките по посока градовете Мелитопол и Брянск, и отблъсна мащабна руска офанзива на източния фронт. Това съобщи украинският заместник министър на отбраната Ганна Маляр. Отвъд военните действия ЕС обяви 11-я си пакет от санкции срещу Русия, а в Лондон се започна  международната донорска конференция за възстановяването на Украйна след войната.

С малки, но уверени стъпки украинската армия продължава да върви напред на Юг и да регистрира „определен напредък.“ Това написа в социалната мрежа Телеграм украинският заместник министър на отбраната Ганна Маляр. Без излишни подробност тя посочи, че през последния ден силите на Киев се опитват да достигнат до стратегическия за Москва град Мелитопул, както и до разположения на Азовско море град Брянск. И докато украинските сили са в настъпление на юг, руската армия продължава с опитите да напредне на източния фронт, в желанието си напълно да окупира двете украински области Луганск и Донецк. Украинското командване съобщава, че е отразило мащабна руска атака по посока градовете Купиянск и Лиманск. Руското министерство на отбраната също потвърди, за сражения в района на Запорожка и Донецк области, но обяви, че са отблъснати всички украински атаки и са унищожени осем оръжейни склада на територията на цяла Украйна.

Ведомството допълва, че противовъздушните сили на страната са свалили и три дрона в района на Москва.

Отвъд военни действия на ново раздвижване и на  дипломатически фронт, след като ЕС прие 11 –я си пакет със санкции срещу Русия, с който да нанесе допълнителен удар на военна промишленост на Кремъл. Този път рестрикции са насочени, срещу повече от 90 компании, които са заобиколни вече действащите ограничения.

Отделно Украйна е на път да получи нова масивна финансова и хуманитарна помощ, по време на започналата в Лондон Конференцията за възстановяването на страната, като целта на форума и държавите и частни бизнес да вземат участие този процес. Очакванията от конференция са Украйна да получи незабавна помощ от 14 милиарда долара, като в дългосрочен план сумата може да достигне до 400 милиарда долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани