Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще изпратим нов транш помощ за Украйна

[post-views]
Ще изпратим нов транш помощ за Украйна

Не се обсъжда предоставянето на основни бойни платформи.

Съвсем скоро ще бъде предложено решение на Министерския съвет за нов пакет военно-техническа помощ за Украйна, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като участва в две последователни закрити заседания на парламентарни комисии. Първото бе съвместно с външната комисия, в което бе изслушан и вицепремиерът Мария Габриел, а второто само на Комисията по отбрана с участието на  министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров и изпълнителния директор на ВМЗ – Сопот ЕАД Иван Стоенчев.  От Министерството на отбраната на двете заседания бяха още бригаден генерал Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“ и бригаден генерал Митко Григоров, директор на дирекция „Логистика“. В Комисията по отбрана президентът беше представен от неговите съветници по сигурност и отбрана Илия Милушев и Стефан Годжевъргов.

Помощта е според потребностите на Украйна и нашите възможности, както и на основата на решението на Народното събрание от 9 декември м.г., уточни министърът пред журналисти.  Тя е сравнима по обем и видове с първия пакет. Имало неща, които се повтарят, имало и нови, но като обем нямало разлика. Той не се ангажира със стойност, защото  „Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са на 30-40 и повече години.“ Той бе категоричен, че не се обсъжда предоставянето на основни бойни платформи.

Според министър Тагарев, България скоро ще се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна. Той се надява, че не сме пропуснали възможности за инвестиции от страна на ЕС за разширяване и модернизиране на отбранителната индустрия.  ВМЗ-Сопот е една от възможностите за получаване на европейско финансиране. Подобни очаквания бяха изразени и от Христо Гаджев, който ръководеше закритото заседание на Комисията по отбрана. Ако има поръчки за 155-мм снаряди България не е съвсем готова, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Поради това се мисли за специфично оборудване и осигуряване на целия производствен капацитет. Работим по проекти, имаме експерти, подчерта министър Богданов.

Темата бе поставена през седмицата и в интервю на министъра на отбраната за Радио „Свободна Европа“. Доклад на военното ръководство показвал, че имаме извънщатни материални средства, по неговите думи, към които Украйна проявява интерес. И на този етап министърът гледа специално към тях. Става дума за помощ, която не е абсолютно необходима на Българската армия за нейната подготовка и готовност за действие в по-сложна ситуация, ако това се наложи. Все пак армията поддържа своето въоръжение и боеприпаси в състояние да са годни за използване, посочва министърът. Украинската страна била много доволна от първия пакет заминала помощ, макар че става въпрос за стари системи и въоръжение като тактико-технически характеристики. Украинците били готови да приемат въоръжение и някои боеприпаси, които са им много нужни, дори да не са в напълно работно състояние, защото разполагат с ремонтен капацитет, за да ги доведат до необходимото състояние за използване. Основното, обаче, което сме давали до момента, е напълно годно за използване. Наред с това се водят разговори с украинската страна във връзка с ангажимента ни да подготвяме техни бойни санитари.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани