Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Василев: 100% дивидент от държавните компании ще влиза в бюджета

[post-views]
Василев: Ако правителството бъде гласувано, още утре изтегляме варианта на бюджет

„Днес приехме 100 % събиране на дивиденти от държавните компании, за да може да имаме по-голяма събираемост“. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде БГНЕС.

Василев уточни, че има особеност с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг.

„Към дата 6-ти февруари 2023 г. Българският енергиен холдинг публикува отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1,588 млрд. лв. За същото е уведомено МФ. На база на това служебното правителство направи разчет, че при 100 % дивидент холдингът трябва да внесе 1,588 млрд. лв. като това по никакъв начин не поставя в риск енергетиката, тъй като внасяйки този дивидент от 100 % холдингът остава с няколко милиарда по сметката си“, поясни още Василев.

„Два месеца по-късно този холдинг публикува нов отчет и там печалбата е 640 млн. лв. тоест за тези два месеца счетоводителите са открили, че са с почти 1 млрд. лв. по-малка печалба. Това е силно притеснително, пусната е проверка на холдинга, както и се е самосезирала НАП, за да се види дали няма укриване на данъци. По предварителна информация, предоставена от Българския енергиен холдинг този срив се дължи на отписвания на вземанията или преоценка на възможността той да събере дадени кредити, като голяма част от тези кредити – 780 млн. са кредити, които той е дал на своите собствени дъщерни компании“, подчерта още финансовият министър.

„Тоест между 3 февруари 2023 г. и 21 април 2023 г. Българският енергиен холдинг е открил, че неговите дъщерни компании няма да могат да върнат кредити на стойност 780 млн. Това само по себе си е силно притеснително и ако се окаже, че тези компании могат да върнат своите задължения, то това означава, че холдингът е направил счетоводна загуба без тя да е реална. МС реши Българският енергиен холдинг да заплати 100 % дивидент в размер на 1, 588 млрд. лв. както е заявил в първия си отчет от 3 февруари“, обясни още финансовият министър.

Василев поясни, че от дивидента се изключват всички болници, психиатрични заведения, ВиК дружества и Национална компания „Индустриални зони“.

Финансовият министър подчерта, че до 30 юни дивидентите трябва да са преведени.

Василев обясни, че се вдига приходната част на бюджета с над 3 млрд. лв. „От 100 % дивидент ефектът е 800 млн., останалите мерки са свързани с повишаване събираемостта на НАП и Агенция „Митници“, добави той.

Относно тол-таксите Василев коментира, че те ще се вдигнат от 1 юли и сега се водят разговори с бизнеса от страна на транспортното министерство и МРРБ.

„За да не се вдигат таксите трябва да кажем на фирма „Кач“ поне 45 дни по-рано. Служебният кабинет не го е направил и съответно ние нямаме техническата възможност да не вдигнем тол-таксите. Доколкото знам се търси решение заедно с бизнеса от съответните ресорни министерства“, подчерта финансовият министър.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани