Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на ЕС утвърди 11-я си пакет от санкции срещу Русия

[post-views]
ЕС продължи санкциите срещу Русия до края на януари 2023 г.

Съветът на ЕС съобщи, че е утвърдил новите санкции срещу Русия, заради войната в Украйна. Това е 11 –ят пакет от икономически ограничения, с който 27 членният блок иска да пресуши нужните финансови потоци на Москва за агресията срещу западната й съседка.

Новите санкции са насочени срещу фирми или частни лица, които са намерили начин да заобиколят вече наложените икономически ограничения на Русия. Тенденция, която според Съвета на ЕС продължава да се разраства, и която подкопава усилията на икономически блок да упражни икономически натиск върху Москва.

Затова в документа се предвижда ЕС да може да предприема бързи, съразмерни и целенасочени действия, за да бъде лишена Русия от ресурсите, които й позволяват да продължи войната срещу Украйна. В случай, че мерките срещу отделни нарушители на санкциите не доведат от очаквания резултат, ЕС ще може да предприеме с единодушие ограничения за продажба, доставка, пренос или износ на стоки и технологии, забранени за износ към Русия, спрямо държавите нарушители.

11-ят пакет от рестрикции засяга търговията със руски суров петрол и петролни продукти, като по море, така и по суша.

В нови санкции попаднаха и още няколко руския медии, чиито лиценз беше отнет, заради разпространяването на пропаганда и подвеждаща информация, с цел създаването на разделения в обществото.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани