Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ковид измама в САЩ за стотици милиарди долари

[post-views]
2 години коронавирус: Новите случаи в България са под 2000

Милиарди долари държавни помощи за стабилизиране на икономиката в САЩ по време на пандемията от коронавирус са отишли при измамници. Според разследване на Асошиейтед прес става въпрос за над 400 милиарда долара, което представлява 10 процента от общо отпуснаните 4 трилиона и 200 милиарда от американското правителство. Очакванията са сумата, отишла при изманици, да се окаже дори още по-висока, тъй като разследващите органи работят по хиляди сигнали и потенциални схеми за злоуппотреби.

Като “най-голямата измама в американската история” определя Асошиейтед прес източването на помощите. Повечето от схемите са колкото дръзки, толкова и елементарни, като например използването на данни на починали хора. От пропуските в системата са се възползвани далеч не само престъпни банди – и дори затворници, но и обикновени хора, даже и религиозни водачи. Разследващият журналист от Вашингтон Брендън Блок обяснява:

“Едно от слабите звена бяха банките, чиято задача беше раздаването на над един милиард долара под формата на заеми за бизнеса. Тези пари трябваше да помогнат на фирмите да не фалират в началото на пандемията, когато имаше принудителни затваряния. Голяма част от тези пари бяха отпуснати много бързо – само за няколко седмици през април и май на 2020 г. Говорим за изключително голяма сума разпределена за много кратко време. Законодателите бяха решили, че скоростта е приоритет и тъй като това бяха правителствени пари банките нямаха стимул да гарантират, че кредитополучателите, кандидатствали за тези заеми, отговарят на условията, както би било ако ставаше въпрос за пари на банката. В резултат е имало много очебийни съмнителни факти, които са били пропснати. В много случаи например компаниите са били фиктивни или въобще не са съществували. Има дори случаи на подадени непопълнени документи, чиито податели са били одобрени.”

Как точно се регистрират измамите и доколко технологиите играят роля в измамните схеми? Редакторът във “Фобрс” и данъчен консултант в адвокатската фирма „Уайт и Уилямс“ във Филаделфия Кели Филипс Ерб:

„Преразглеждат се данъчните декларации. Например, ако преди на година си правил по 100 000 долара, а през пандемичната година изведнъж преходите ти скачат петкратно и затова ти трябва заем или пък си имал двама служители, но по време на пандемията си казал, че имаш 100 – това са отклонения и те са засечени благодарение на анализ на големи бази данни. Технологиите активно се използват за подобни анализи. Смятам, че технологиите услесниха значително извършването на измами, защото документи се подправят по-бързо, през интернет са били създадени компании, за които се е твърдяло, че са съществували отдавна. Интернет и технологиите предоставиха възможности за по-бързи измами и за прикриването им за по-дълго време.“

Това е първият случай в американската история, в който толкова много пари са влети в икономиката толкова бързо. И затова дори грешка от един процент, за каквато съобщава Федералната данъчна служба, възлиза на почти 8 милиарда долара, отишли при “хора, неотговарящи на критериите”. А администрацията за малкия бизнес е раздала между март и юли 2020 г. заеми за общо 169 милиарда долара. 

“Разговарях с човека, начело на комисията за федерален надзор, която беше създадена от Конгреса да търси парите и той каза, че според изчисленията общата сума, отишла в погрешни ръце, може са надхвърли 100 милиарда долара, което е горе-долу еквавивалентно на размера на българската икономика. Когато разговарях с председателя на федералната комисия за надзор той ми обясни, че една от причините поради която все още не знаят точно колко пари са откраднати, е, че федералната агенция, ръководела раздаването на парите – административната структура за малкия бизнес, първоначално е отказала да представи данните за това кой е получил заеми. Тази агенция беше дадена на съд от група от журналисти и тогава съдия я принуди да оповести тази информация”, разказва Брендън Блок.

Случаите на измама включват дори кражби на самоличности и бандити в чужбина:

“Официална информация колко пари са изтекли в чужбина все още няма, а само медийни публикации за това. Тук, във Вашингтон беше съобщено за нарушител, който се оказа политик от Нигерия. Той е откраднал хиляди самоличности на американски граждани и е използвал данните, за да кандидатства за помощи за безработни в редица щати, но най-вече във Вашингтон. Дори американското правителство не знае пълният мащаб на измамата. На над 2000 души са повдигнати обвинения за измами, свързани с помощи за справяне с пандемията от ковид. Има издадени осъдителни присъди, но по-голямата част от случаите все още се гледат в съда, процесът е доста бавен. В щата Вашингтон, където живея аз, най-строгото наказание до момента е осем години затвор за мъж за съучастие в схема, при която са източени над един милион долара. Когато става въпрос за малки суми най-често се налага пробация. Ако обаче измамите са многократни присъдите са от по няколко години затвор.”

Въпреки че в медийни публикации се съобщава, че пари, предназначени за икономическо възстановяване след пандемията, са изтекли дори към преснтъпни организации в Китай и Русия, официално потвърждение за подобно нещо все още няма, казва Кели Филипс Ерб и обяснава някои от негативните последици на масовите акции срещу измамниците:

„Много по-лесно е да се докаже, че кварталната будка за сладолед е работила, а е получила помощи въпреки това, отколкото да се проследят пари до фиктивни дружества. Мисля, че ще има все повече разследвания в посока изтекли ли са пари в чужбина, но към момента няма общественодостъпни данни за това. Засегнати се данъкоплатци, които не са замесени в измамите. В САЩ имаме нещо като омбудсман към американската приходна агенция, който публикува по два доклада годишно. В последния се казва, че Службата за събиране на данъци е толкова натоварена с обработката на данъчните декларации, че не могат да свършат работата си по случаи, при които данъкоплатците наистина се нуждаят от парите и разчитат в значителна степен на сумите, които трябва да им бъдат възстановени. Мисля ли, че всички пари ще бъдат върнати? Не. Но това е приоритет за службите, които са се заели с проблема. В САЩ в момента имаме разделено правителство, но това по което всички са съгласни е, че пари, които са били раздадени неправомерно трябва да се възстановят и да отидат при хора, които наистина ги заслужават или се нуждаят от тях. И републиканци, и демократи подкрепят парите да отидат по предназначение.“

Брендън Блок и Кели Ерб обясняват, че често нарушение е кандидатстващите да раздуят естеството на бизнеса си или броя на служителите си, за да покрият изискванията за получаването на помощи:

“Добър пример е и американското министерство на финансите. То разполага със списък на подизпълнители с отнети лицензи и на хора, осъдени за данъчни измами. Той се използва от много агенции, но при раздаването на помощите за ковид не е бил взет предвид”, казва Блок.

Във Вашингтон републиканци и демократи спорят кой е виновен за източването на милиарди долари. Според републиканците огромните суми, осигурени от правителството, естествено водят до измами, прахосване на средства и инфлация – въпреки че именно президентът от Републиканската партия Доналд Тръмп одобри помощите, възлизащи на 3 трилиона и 200 милиарда долара. Наследникът му демократ Джо Байдън даде зелена светлина за разпределянето на още 1 трилион и 900 милиарда. Демократите смятат, че парите са допринесли за опазването на работни места и редица браншове. 

„Имаше много оплаквания за начина по който бяха написани законите, но в същото време не е могло да се предвиди, че ще се случи подобно нещо. Опитът ще ни послужи и при друга подобна ситуация, надяваме се да не е пандемия, но при рецесия или икономически спад може да се подходи по-задълбочено и тъй като сега са ясни знаците за измама вече се прилагат по-добри практики. И двете партии са единни, че това не трябваше да се случва и че трябва да бъде пресечено. Но несъгласие между тях има за това кой е най-добрият начин да се реши ситуацията. Демократите осигуриха за приходната служба 80 милиарда долара допълнително за следващите 10 години и повече от половината от тези пари са за правоприлагане. Републиканците са много недоволни от това, защото се страхуват, че тези пари ще се използват за разследване на обикновени данъкоплатци, а не на злоупотребяващите. Данъчната служба твърди, че престъпниците стават все по-изобретателни и по-бързи, перат пари по-бързо и че тя трябва да разполага със същите средства, с които и те, за да ги изпревари. Но, според републиканците, няма да е честно тези инструменти да се изпозват срещу обикновените данъкоплатци и искат уверения, че това няма да стане. Министърът на финансите Джанет Йелън обеща, че няма да има одити на данъкоплатци от средната и по-ниската класа. Но някои представители на Конгреса не вярват на това“, обяснява Кели Филипс Ерб.

Брандън Блок смята, че процесът е трябвало да бъде много по-прозрачен, за да е имало навременна отчетност пред властите и съответно – пред обществото:

“Можеше Конгресът да разработи по-строги правила и по-твърд процес, в който да е предвидена комплексна проверка. Освен това има примери за финансови технологични компании, които е трябвало да проверяват заемите, но им се е плащало на парче, така че в техен интерес е било да одобряват колкото се може повече заеми колкото се може по-бързо.”

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани