Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

110-ата годишнина от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев бе отбелязана с възпоменателна церемония край Дойран

[post-views]
110-ата годишнина от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев бе отбелязана с възпоменателна церемония край Дойран

110 години от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев (1866 – 1913) бяха отбелязани на 24 юни 2023 г. с възпоменателна церемония на военния паметник край Дойран, Република Северна Македония.

Отслужена бе заупокойна молитва в памет на загиналите по време на Междусъюзническата война през юни 1913 г. военнослужещи 3-а пехотна балканска дивизия с командир полковник Каварналиев. Тяхната героична саможертва в хода на войната забавя настъплението на гръцката армия. Това спасява тогавашното местно население от селата край Дойран и Кукуш, което успява да се изтегли към пределите на Стара България.

На военния паметник, възстановен през 2019 г. от българската държава, днес бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Посолството и Генералното консулство на Република България в Република Северна Македония, както и от признателни родолюбци от двете страни на границата.

Началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов отбеляза в словото си героизма на българските военнослужещи във войните за национално освобождение и обединение.

110-ата годишнина от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев бе отбелязана с възпоменателна церемония край Дойран

Присъстваха делегация на Министерството на отбраната, дипломати от Скопие и Битоля, представители на местни пробългарски сдружения и патриотични сдружения от България и др. За първи път се включиха и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, водени от заместник-началника на НВУ полк. Георги Крайнов. В рамките на инициативата на НВУ курсанти да участват във възпоменателните прояви, свързани с бележити годишни от българската военна история, бяха посетени българските позиции по време на Първата световна война (1915 – 1918) в района на Кала тепе над Дойран, както и емблематичната Фердинандова чешма – паметник на 34-и пехотен Троянски полк, възстановена през 2010 г. от инициативен комитет.

Събитията се проведоха в рамките на националните чествания на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913), за които с решение на Министерския съвет беше сформиран Национален инициативен комитет под патронажа на министъра на отбраната.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани